U degustacionoj avanturi – Restoran Faro na Vračaru, nova je zvezda na gastro mapi Beograda

Tekst: Milena Veselinović

Do sada smo u šetnji kroz Beograd obišli mnoga interesantna mesta sa još zanimljivijom i ukusnom hranom, proveli vas kroz vegetarijansku ponudu, dali preporuke najnovijih restorana koji su se našli u Michelin vodiču, degustirali drugačije ukuse u Ovo bistro, a sada vas vodimo u srce Vračara, u novi restoran pod imenom Faro.

Od idejnog tvorca izuzetno popularnih novosadskih lokala Fish & Zeleniš i Projekat 72, iskusnog ugostitelja Turukalo Srđana, dolazi novi koncept smešten u staroj kući iz 1924. na Vračaru, u ulici Vojvode Dragomira 4.

Šta ćete primetiti kada prvi put kročite u Faro?

Malo ušuškano dvorište u mirnom delu Vračara, krije perfektno uređeno zdanje na dva sprata, dok je ulaz u restoran sa zadnje strane objekta. Crvena vrata vode vas u intimni prostor na donjem nivou gde vas očekuju ljubazni konobari, prijatna, gotovo kućna atmosfera sa opuštajućim melodijama, open concept sa barom, kuhinjom, ogromnim zidnim ogledalom koje daje dubinu prostoriji, i umetničke slike na zidu. Iza uređenja enterijera stoji dobro prepoznatljivi Studio Fluid, koji se potrudio da sačuva duh porodične kuće, ali sa atraktivnim zaokretom i modernim pristupom osluškujući poslednje trendove i dodajući detalje koji stvaraju cozy atmosferu. Crvene stepenice vode na sprat u nešto intimniji ambijent, koji ipak prati priču prethodno opisanog Faro koncepta.

Harmoničan odnos klasičnog i modernog

U Faro ističu da se ponose svojom filozofijom jednostavnosti zasnovanoj na upotrebi svežih sezonskih sastojaka koji se pribavljaju od lokalnih dobavljača, pristalica organskog i biodinamičkog pristupa. Meni je sveden ali pažljivo formiran, a glavna inspiracija krije se u raskoši Fruške gore ali i bogatstvu Mediterana. Primarna zamisao je priuštiti ljubiteljima gastronomije pravi dodir hedonizma uz globalnu kuhinju koja ne poznaje granice. Specijaliteti koji se nalaze na Faro meniju su pronašli koren u hrani našeg detinjstva, ali sa daškom savremenih metoda koje su osvežile ukuse i dale im autentičnu notu.

Koje specijalitete isprobati?

Kao što smo već spomenuli, ponuda je sezonska i ideja je da se meni prilagođava i menja na par meseci. Ovde imate vegetarijanske obroke, ali i interesantnu ponudu mesa i ribe. Na nas su poseban utisak ostavili file orade u papirnoj popilotni služen sa povrćem, hrskavi krompir, kremaste taljatele sa vazdušasto sočnim pečurkama i gronikom, preukusne sarmice od kelja sa teletinom i heljdom i neizostavni beli rižoto sa plodovima mora. Pored menija koji je iako minimalistički, ipak raznovrstan, u ponudi vinske karte nalazi se i preko 20 etiketa koje su dostupne i na čašu. U Faro, gostima predlažu da jela naručuju sa idejom deljenja kako bi zajedno mogli da uživaju u avanturi testiranja različitih ukusa.

Da li bismo preporučili Faro? Apsolutno da – zbog opuštene, nepretenciozne atmosfere, ugodne za ručak sa prijateljima i porodicom, ali i poslovne sastanke. Preporučujemo ga jer pleni ukusima koji zadovoljavaju i najzahtevnija nepca, a dodir tradicije i inovacije na tanjiru čini ovo mesto kulinarskom oazom kojoj ćemo se uvek rado vratiti.

 

Foto: Promo

POVEZANE VESTI