11:11 u degustacionoj avanturi – OVO Bistro, spoj hedonizma i nezaboravnih ukusa

Tekst: Milena Veselinović

U srpskoj prestonici gurmanska scena je u usponu kao nikada pre. Grad je postao prava meka za ljubitelje hrane, jer nas na svakom koraku iščekuje nešto novo i uzbudljivo.

Restorani se otvaraju jedan za drugim, svaki sa svojim jedinstvenim konceptom i inovativnim menijem koji podiže standarde. Od ekskluzivnih restorana koji služe visokokvalitetne specijalitete, do manjih bistroa sa autentičnim menijem i fokusom na lokalne sastojke, Beograd je postao pravo igralište za gurmane.

Od jajeta do jabuke

Ušuškan u Svetogorskoj ulici u broju 17, u Domu Jevrema Grujića, smešten je dragulj modernog ugostiteljstva, OVO Bistro. Neobično ime restorana inspirisano je latinskom frazom Ab ovo usque ad mala, što znači „od jajeta do jabuke“. Osim što budi znatiželju, ovaj naziv otkriva mnogo više o duhu i karakteru mesta koje je stvorila talentovana ekipa predvođena Maksimom Orlovim i Petrom Radžihovskim, koji već u svom portfoliju imaju realizovanu saradnju u okviru poznatih restorana Benedict u Minsku, Alpaca i My Bistro u Moskvi. Kreativni direktor koncepta je Jovan Stamatović-Karić.

Enterijer kao umetničko delo

Nije jednostavan zadatak preneti sve što OVO bistro nudi. Enterijer je dizajniran do najsitnijih detalja od strane Static Aesthetic kreativnog biroa. Osmišljen u prostorijama nekadašnje kuće Jevrema Grujića, uglednog srpskog političara iz 19. veka, restoran je odraz spoja istorije i modernog dizajna. Korišćeni materijali poput prirodnog belog i crvenog mermera, hrastovog furnira i nerđajućeg čelika, odaju sofisticiranu eleganciju. Zadnje dvorište kuće postalo je idilično utočište od gradske buke i savršena pozornica za OVO Bistro.

Kulinarski raj u srcu grada

U kuhinji caruje šef Nikita Andrejev, koji je svoje veštine brusio u školama poput australijske Le Cordon Bleu. Meni je oda evropskoj kuhinji sa fokusom na italijanskim i francuskim specijalitetima, obogaćen lokalnim, sezonskim namirnicama. Za doručak, koji je dostupan od 10h, ne propustite kajganu sa kozjim sirom, paprikom, pečurkama i slaninom. Ova kombinacija se služi uz filter kafu ili kapućino a ceo meni je dostupan po ceni od 1190 dinara. Omiljena jela po šefovoj preporuci su Jaja Benedikt sa engleskim mafinima (690 dinara) u koja možete po svom izboru dodati dimljeni losos ili spanać (+300 dinara). Takođe, tu je i  francuski omlet sa pekorinom, fokačom sa belim lukom i miksom zelenih salata (690 dinara). Na slatkom meniju su jaja od rikote sa lavandom i borovnicama (630 dinara) i sfoljatela (360 dinara). A ako vam je dan počeo kasno, ne brinite – doručak je dostupan sve do 15 sati. Ono što je specifično i nama naročito interesantno je što uz doručak možete poručiti i neki od jutarnjih koktela za energičniji početak dana: Solar Power od breskovače na bazi džina, penušavog vina i soka od zove, Flame Orange na bazi kamparija, ceđene narandže i limunske trave, kao i Espresso Parfait od orahovače, votke, stout piva i pene od parmezana. Cena koktela je 808 dinara.

Intimna atmosfera daleko od gužve

Mesto je podeljeno na tri zone: dvorište, prizemlje i sprat, svaka sa svojom atmosferom i funkcijom. OVO Bistro je mirna oaza u kojoj možete provesti ceo dan, od doručka do kasne večere. U budućnosti, najavljuju i brančeve i chef’s table, što će dodatno obogatiti već raznoliku ponudu.

11:11 preporuke

S obzirom na koncept i lokaciju, ovaj restoran je idealno mesto za poslovne sastanke, romantične večere ili opuštajuće trenutke sa prijateljima. Ne propustite priliku da probate neke od kreativnih jela sa menija, od kojih izdvajamo biftek mariniran u suvom mleku sa pečenim korenom celera (1690 dinara), goveđi tartar sa dimljenom cveklom, sous vide žumancetom i pečenim patlidžanom (1390 dinara), buratu (1190 dinara), salatu od bisernog kuskusa sa marokanskim začinima, pilećim karabatakom i kokicama od leblebije (860 dinara) kao i salatu od tikvica sa espumom od kozjeg sira, kandiranim lešnikom i karamelizovanim citrusima (690 dinara).

Jesen u tonalitetu tartufa

Sezona tartufa u OVO Bistro počela je 21. septembra, a set meni čine tri jela koja upotpunjuje koktel na bazi tartufovače i par vina. Meni je sačinjen od sočne piletine sa musom od tartufa i dimljenim korenom celera sa crnom solju (830 dinara), njoke od krompira sa krem sosom od tartufa (960 dinara), i za dezert semifredo sa tartufima i kramblom od masline i čokolade (606 dinara). Sva jela se mogu probati pojedinačno ili zajedno, od 15 časova, a meni će se služiti do kraja jeseni.

OVO Bistro je više od restorana. To je celokupno iskustvo koje se proteže od prvog koraka na pragu do poslednjeg zalogaja. Sve je dizajnirano sa idejom da se posetioci osećaju kao kod kuće, a da im se istovremeno pruži nešto potpuno novo i nezaboravno. Zato, ako tražite svoje ovo mesto u Beogradu, ne tražite dalje. OVO Bistro je lokacija koja donosi radosne susrete i sreću.

Instagram: @OVOBistro

Foto: OVO Bistro, Instagram

POVEZANE VESTI