Michelin guide za 2024. – najbolja gastro ponuda Beograda

Tekst: Milena Veselinović

Beograd, grad koji živi i diše kroz svoje ulice, trgove i, naravno, restorane, ponovo se našao u fokusu svetske gastronomske scene.

Zahvaljujući pet novih restorana koji su dobili Michelinovu preporuku, srpska prestonica nastavlja da intrigira i oduševljava kako lokalne tako i strane gurmane. Ali, kojih je to pet novih bisera na Michelinovoj mapi i šta to tačno znači biti na ovoj listi?

Michelinov vodič: Simbol kulinarskog prestiža

Poznat po svojim rigoroznim kriterijumima i anonimnim inspektorima, Michelinov vodič pruža preporuke za restorane širom sveta, ocenjujući kvalitet, kreativnost, ambijent, ugođaj ali i posvećenost kulinarstvu. Restorani prolaze komplikovane selekcije da bi zaslužili jednu, dve ili tri zvezdice, ali postoji i lista bez zvezdica sa specifičnom oznakom za preporuke Bib Gourmand. Biti uvršten u ovaj prestižni vodič znači da restoran nudi izuzetno kulinarsko iskustvo koje zadovoljava visoke standarde ovog vodiča. Sa novih pet imena na listi, Beograd sada ima ukupno 22 restorana koji nose ovaj simbol kulinarske sofisticiranosti.

Upoznajte nove zvezde beogradske gastronomske scene

Klub Književnika – U kući u ulici Francuska 7, koju je sagradio Mića Piroćanac sredinom 19. veka, nastao je restoran koji je u godinama koje su usledile okupio jugoslovensku intelektualnu i kulturnu elitu. Kuhinja je fuzija jedinstvenih srpskih i francuskih ukusa, a sa menija se izdvajaju ratatui sa dimljenim kozjim sirom i domaćom pastom, terin od guščje džigerice, pileći ajmokac sa pilavom i povrćem. Ceo meni istražite ovde.

Istok – Ovaj restoran nudi autentičnu vijetnamsku kuhinju u srcu Beograda, u ulici Gospodar Jevremovoj 50. Michelinovi degustatori su bili posebno oduševljeni Goi Cuon, vegetarijanskim letnjim rolnicama, dok su uživali u atmosferi koju je krasilo klasično orijentalno okruženje sa tradicionalnim lampionima. Na meniju se još ističu i klasična vijetnamska supa Pho Bo, hrskave loptice od krabe, karamelizovana svinjetina ali i beefsteak jaew sa mango salatom i pirinčem. Ostatak menija istražite na linku ovde.

L’Adresse – Smešten u luksuznom hotelu Saint Ten, ovaj restoran nudi internacionalnu kuhinju sa naglaskom na centralnoevropske specijalitete, a sve to ušuškano u intimnom ambijentu, sa hranom koja poziva na fotografisanje ali i neprikosnovenu degustaciju. Izdvajaju se odličan goveđi carpaccio i jednostavan, ali maštovit filet tune sa povrćem i sečuan biberom.

Na Ćošku – French inspired bistro u Beogradskoj ulici na broju 37, nudi miks srpske, vegetarijanske i internacionalne kuhinje u prijatnoj atmosferi koja je privlačna za romantične trenutke ali i poslovne sastanke. Biftek sa tartufima, ukusni tuna steak, jagnjetina u belom vinu, neka su od jela sa njihovog menija, koja oduševljavaju ukusom.

Pinòt – Na pola puta između inovacije i klasične kuhinje, Pinòt nudi instančan meni sa sezonskim specijalitetima, i jelovnik koji se menja na 3 meseca kako bi se ispratili svi trendovi i sezonska ponuda. Ovaj ekskluzivni restoran nalazi se na Novom Beogradu, u kuli West 65, a Michelinovi inspektori sa njihovog menija preporučuju salatu od svežih mešanih gljiva sa sirom i maslinovim uljem. Naš izbor su pačije grudi na crvenom kupusu sa sosom od bibera, jagnjeći tartar i file romba sa crnim rižotom i lignjama.

Riznica svetskih ukusa

Beograd, sa svojim jedinstvenim spojem tradicionalne srpske i moderne internacionalne kuhinje, ponovo dokazuje da je prava uzbudljiva gastronomska destinacija. Michelinov vodič za 2024. godinu donosi novo priznanje ovom vibrantnom gradu, stavljajući ga na mapu svetskih gurmanskih lokaliteta. Sa 22 restorana na ovoj prestižnoj listi, među kojima se već nalaze Homa, Enso, Jam, Langouste, Legat 1905, Beograd se potvrđuje kao grad u kojem kvalitet, kreativnost i strast prema hrani cvetaju na svakom koraku.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI