Sloboda romantičnog duha Thimothée Chalamet – Grandž princ koji nas inspiriše

Tekst: Maja Bunčić

Znate one filmove koji su baš ništa posebno bez tog jednog lika zbog koga vam priča drži pažnju? E, pa Timothée Chalamet upravo je taj lik.

Kada odrastate na midtown Menhetnu i to u čuvenoj 46-stospratninci „Menhetn Plazi“, zgradi čiji su stanari skoro isključivo oni iz sveta filma i umetnosti, onda hteli vi to ili ne, ovaj uticaj i te kako može imati udela u vašim izborima i interesovanjima. Potom, tu je svakako i činjenica da je Timothée-jeva majka svojevremeno bila igračica na Brodveju, te da su njeni bliski rođaci poznati duo filmadžija: Amy Lippman i Rodman Flender. Ipak, sve ovo iako je uticalo na glumčeva prva pojavljivanja pred kamerma – kao što su recimo uloge u reklamnim spotovima još tokom detinjstva, nije bilo presudno za njegov izbor.

Prelomni trenutak dogodio se kada je te 2008. pogledao Nolanovog „Mračnog viteza“.

Serijal o Batmenu u kome je uloga vodećeg negativca podarena Heathu Ledgeru, snažno je uticala na tada 13-godišnjeg Timothée-ja. Nije prošlo mnogo pre no što je aplicirao u njujoršku umetničku i glumačku školu LaGuardia i bio primljen uprkos lošem uspehu koji je doneo iz osnovne. Naime, profesor drame kod koga je polagao prijemni toliko je bio impresioniran Timothée-jevim nastupom da je garantovao za njega kod svih ostalih profesora, davši mu najveću moguću ocenu – koju ni jedan polaznik pre njega nije dobio.

Ispostavilo se da je profesor drame bio više nego u pravu.

Danas ga nazivaju Di Capriom nove generacije, a šarm neprežaljenog Heatha Ledgera koji mu je bio inspiracija, uveliko poseduje na njemu svojstven način.

Kada tečno progovori francuski (otac mu je Francuz, a majka je na Jejlu diplomirala upravo ovaj jezik) tinejdžerke širom sveta padaju u trans. Kada se pojavi na crvenom tepihu, armija fanova skandira njegovo ime i postaje instant internet modna senzacija (njegovi stajlinzi jedni su od najboljih u domenu muške mode ikada), a kada se pojavi na ekranu u ulozi dijametralno suprotnog lika od onoga kako ga doživljajmo, prikovani ste za ekran.

Zato se sa pravom pitamo koji je to faktor X koji je doprineo da ovaj 27-godišnjak postane svojevrsna globalna glumačka atrakcija, svetski fenomen i šta je to što njegovu glumu čini tako posebnom?

Odgovor na oba pitanja je isti, a na ovo pitanje Timothée Chalamet odgovorio je jednom prilikom lično: „Osećam da sam ovde ne bih li pokazao da je pružiti drugima srce na dlanu, sasvim ok“.

Da biste bili „heart on the sleeve“ persona, neophodno je dakle da budete emocionalno iskreni, ranjivi i skloni izražavanju osećanja bez suzdržavanja. Sve su ovo emocije koje  Timothée verno i lako prenosi na ekran. Koliko god priča bila banalna, fiktivna ili prosto nešto što nije predmet vašeg interesovanja, ovaj talentovani glumac učiniće da uronite u ekran.

Sve njegove značajne uloge karakteriše duboko emocionalno stanje, bilo da je u pitanju stanje bola, sreće, ljubavi ili tuge. Osetljivost kojom pristupa svakom liku, ozbiljnost kojom predano proučava njihove karaktere ne bi li se uživeo u ulogu, donelo mu je na samom početku karijere nomanicuju za Oskare, te brojne važne nagrade.

U izvođenju ovog briljantnog glumca američko-francuskih korena, postoji još jedna važna i retka stavka koja ga izdvaja, u pitanju je njegova fizička prisutnost na ekranu. Samo zahvaljujući svom izrazu lica i dubokom pogledu, Timothée uspeva da prenese čitav dijapazon emocija. U stanju je kompletnu mimiku, glas i stav da prilagodi onome što govori i oseća, a što je najvažnije: čini se da je to što oseća zaista stvarno.

Ovo su najpoznatiji filmovi poznatog glumca:

Call Me By Your Name, Beautiful Boy, Ladybird, The King, The French Dispatch i Dune.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI