- Gastronomija
Ne morate u Istanbul po San Sebastián čizkejk – napravite ga kod kuće
Sladak fenomen koji je osvojio srca istinskih hedonista – San Sebastián kolač nastao je eksperimentom, da bi potom impresionirao svet gastronomije i došao do obožavatelja širom planete.
U srcu španskog gradića, proglašenog za najbolji grad hrane za 2023., krije se mala ali izuzetno značajna poslastičarnica La Viña. Osnovana daleke 1959. godine od strane braće Eladio i Antonio Rivera, ova skromna porodična bar-poslastičarnica postala je kolevka jednog od najslavnijih kulinarskih izvoza ovog regiona – San Sebastián Cheesecakea, poznatijeg kao pečeni Baskijski čizkejk.
Kolač koji je stekao svetsku slavu
Priča o ovom neobičnom kolaču počinje eksperimentima Santiaga Rivera, sina osnivača, koji je krajem 80-ih godina prošlog veka u potrazi za savršenom recepturom, proveo bezbroj sati mešajući, kombinujući i testirajući sastojke. Rezultat njegovog truda postala je poslastica koja će osvojiti svet – cheesecake sa karakterističnom zapečenim gornjim slojem, kremast a ujedno neodoljivo vazdušast.
Ali, šta je to što čini San Sebastián Cheesecake toliko posebnim?
Pored svoje jednostavne recepture koja zahteva samo nekoliko sastojaka, magija ovog kolača leži u njegovoj teksturi i autentičnom ukusu koji je dostigao međunarodno priznanje bez ikakvih marketinških trikova. Rivera nikada nije mogao ni zamisliti da će njegov kolač postati globalni fenomen, ali zahvaljujući društvenim mrežama i pohvalama koje je primio od uglednih kuvara i medija, San Sebastián Cheesecake postao je predmet obožavanja širom sveta. Zanimljivo je da je ovaj kolač posebno osvojio srca i nepca turista u Istanbulu, gde se redovi pred poslastičarnicama ne smanjuju, a kolač se služi uz širok osmeh i obavezno fotografisanje pre prvog zalogaja. Kao simbol gastronomske inovacije, ovaj cheesecake nije samo poslastica – postao je deo kulture i predmet ponosa za svoje stvaraoce, ali i za sve one koji ga sa zadovoljstvom služe.
Kako da pripremite ovaj ukusni kolač?
Potrebno vam je 5 jajeta, oko 600 g punomasnog krem sira, 200 g šećera, kašika limunovog soka, 400 ml mlečne pavlake, oko 30 g gustina, ekstrakt vanile i čokolada za serviranje. Pripremu kolača počinjete tako što prvo mutite krem sir sa šećerom dok se sav šećer ne istopi, a zatim postepeno dodajete gustin. U odvojenoj posudi umutite jaja koja ćete dodati u prethodno pripremljenu smesu, sjedinite i dodajte vanile i limuna. Na kraju izručite slatku pavlaku i sve izmešajte. Pripremite kalup za pečenje koji ćete obložiti papirom, ulijte smesu i lepo je rasporedite da nema vazduha i mehurića. Pecite na 240 stepeni oko 30 minuta. Kada je kolač gotov, odložite ga da se prohladi na sobnoj temperaturi, ili ga ostavite preko noći da odstoji. Možete ga na kraju servirati sa istopljenom ili izmrvljenom čokoladom.
Priča o strasti, tradiciji i inovaciji ispričana kroz nekoliko sastojaka ovog poznatog čizkejka, dokazuje da pravi ukusi ne poznaju granice i da je kvalitet uvek iznad svega. Uzbudljivo putovanje od skromnih početaka do globalne slave podseća nas da je ponekad upravo jednostavnost ključ uspeha, koja govori univerzalnim jezikom ljubavi, zajedništva i kreativnosti.
Foto: Promo