Mads Mikkelsen – čovek koji fascinira stilom, intelektom i svestranošću

Tekst: Milena Veselinović

Njegovo ime personifikuje sofisticiranost bez napora, elegantan ambigvitet i skoro neobjašnjiv magnetizam.

On je enigma sa osmehom, prefinjeni buntovnik u smokingu, i talentovani umetnik koji ne pristaje na kompromise kada je u pitanju strast prema umetnosti. Pojavom na sceni ili crvenom tepihu izaziva uzbuđenje i divljenje. Sa prodorno tamnim očima koje mogu da ispričaju priču pre nego što uopšte progovori, Mikkelsen je inteligentan umetnik u svakom smislu te reči.

Portret majstora

U Sjedinjenim Američkim Državama, on je često lik iz senke – zao i mračan. Možda ga se sećate kao Le Chiffre-a u Džejms Bond serijalu, Casino Royale, ili ga pamtite kao Hanibala, psihopatskog kanibala sa vrhunskim kulinarskim umećem. Ali u Danskoj, zemlji iz koje potiče, njegovi likovi su dublje nijansirani i značajno humanizovani. Prepoznatljiv je po svojoj sposobnosti da izazove empatiju čak i prema najmanje simpatičnim likovima.

Estetika i dramatika

Pre nego što je postao poznati glumac, Mikkelsen je imao karijeru profesionalnog plesača gotovo deset godina. I tu se njegova strast za dubljim emocijama i karakterizacijom počela videti. Za razliku od mnogih plesača koji teže savršenstvu u estetici, on je bio više zainteresovan za dramu koja se može izraziti kroz ples. Mads odiše samopouzdanjem koje dolazi sa godinama iskustva u raznim formama umetnosti, od plesa i gimnastike do filmske drame i televizije.

Dualnost umetnosti

Dok američki filmovi često prave jasnu podelu između dobrih i loših momaka, danski filmovi idu korak dalje. „Mi nemamo zlikovce na isti način kao Amerika“, objašnjava Mikkelsen. U radu sa danskim rediteljem Thomasom Vinterbergom, on je zvezda filmova „The Hunt“ i „Another Round,“ koji istražuju ljudske likove u ekstremnim situacijama. Mikkelsenov upečatljivi glumački pristup i neprikosnoveni talenat donose posebnu energiju koja vas neće ostaviti ravnodušnim. 

Mračni sofisticirani princ

U Americi, on je seks-simbol, dok je u Danskoj posvećeni otac i muž. Privatno je okupiran vožnjom bicikla, tenisom, rukometom i boksom. Supruga Hanne Jacobsen, bivša koreografkinja i plesačica, deli njegovu strast prema umetnosti. Iako se može smatrati da je Mikkelsen pristupačniji u svojoj domovini, njegova gluma uvek ostaje markantna, a danski akcenat postaje deo karaktera čime dodaje dubinu likovima koje portretizuje. Posvećen porodični život ne ostavlja puno prostora za tabloidne naslove i tračeve koje često prate holivudske A ličnosti, a Mads je osoba koja uspešno pliva u svojoj profesiji dok pleni snažnom pojavom i stavom.

Iako Hollywood ne može da odoli da mu dodeli ulogu mračnog, zavodljivog lika, Mads Mikkelsen je glumac koji svojim talentom i posvećenošću ruši stereotipe o tome šta znači biti zlikovac ili heroj na filmskom platnu. Njegova sposobnost da humanizuje svoje likove, bez obzira na to koliko su neprivlačni, čini ga jednim od najzanimljivijih glumaca današnjice čiji rad sa uživanjem pratimo.

U svetu gde je lakše staviti etiketu i klasifikovati ljude i umetnike u određene kategorije, Mads Mikkelsen izaziva norme i odbija da bude jednostavno definisan. Dok tabloidi možda neće imati puno materijala o njemu, umetnička scena i publika imaju mnogo toga za razmišljanje. Mikkelsenov rad je podsetnik da prava umetnost i elegancija ne leže samo u onome što se vidi golim okom. Ovaj danski glumac je savršeni miks estetike, talenta i humanosti, pružajući publici ne samo razlog za gledanje, već i za introspekciju. I dok njegova karijera nastavlja da se uspinje, jedno je sigurno: Mads Mikkelsen je ne samo fascinantna ličnost već i odraz izuzetne složenosti i mistike koja je naročito na ceni u svetu umetnosti.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI