Glumac Cillian Murphy – od serije Peaky Blinders do ogromne slave i prvog Oskara

Tekst: Eleven eleven

Svako ko je ikada gledao Cillian Murphyja na filmskom platnu, prepoznao je njegovu sposobnost da oživi složene, često mračne likove koji ostavljaju neizbrisiv utisak.

Rođen 1976. godine u predgrađu Corka (Irska), Murphy je svoj put u glumi započeo u školskim predstavama, dok je istovremeno sanjao o muzičkoj karijeri svirajući gitaru u bendovima sa svojim bratom Páidijem. Međutim, sudbina je imala druge planove i nakon kratkog flerta sa studijama prava, Murphy se potpuno posvetio glumi, debitujući u pozorištu 1996. godine.

It all started like this…

Prvi veliki filmski uspeh doživeo je ulogom u horor filmu „28 Days Later“ reditelja Dannyja Boylea, a zatim i u emotivnom ostvarenju „The Wind That Shakes The Barley“. Prava prekretnica u njegovoj karijeri bila je uloga u filmu „Batman Begins“ 2005. godine, čime je započeo dugogodišnju saradnju sa režiserom Christopherom Nolanom. Njihova saradnja nastavila se filmovima kao što su „Inception“ i „Dunkirk“, nakon čega je Murphy stekao reputaciju ozbiljnog i talentovanog glumca. Ipak, globalnu slavu mu je donela uloga Thomasa Shelbyja u seriji „Peaky Blinders“. Ovaj lik britanskog gangstera, omogućio je Murphyju da pokaže svu dubinu svog glumačkog umeća, a serija je postala hit širom sveta zahvaljujući striming platformama. Murphyjev Tommy Shelby je postao simbol sofisticiranog otpora protiv društvenih normi, a njegova interpretacija lika doprinela je kultnom statusu serije.

Zvezda na crvenom tepihu, ali i van njega

Iako je poznat po svojoj nenametljivoj pojavi, suzdržanosti prilikom intervjua, priličnom broju meme-ova na internetu, ali i tome što retko posećuje filmske svečanosti i crvene tepihe, kada to učini, njegova pojava je uvek besprekorna. Odan je neutralnim tonovima i klasičnom kroju, preferira siva, mornarska ali i zagasito crna odela koja upotpunjuje diskretnim aksesoarima. Njegov stil nije pretenciozan, ali je izražajan, što ga čini modnom ikonom iako uprkos glamuru filmske industrije i dalje deluje prilično pristupačno.

Nagrada Oskar za ulogu u filmu „Oppenheimer“ donela mu je ne samo priznanje u svetu glume, već i potvrdila njegovu ulogu kao ozbiljnog, talentovanog glumca čije vreme tek dolazi.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI