Fuori Concorso, italijanski raj za ljubitelje retkih i ekskluzivnih automobila

Tekst: Ivona Lekan
Legendarni, veoma retki i nikada ranije viđeni automobili predstavljeni na luksuznim imanjima jezera Como, u srži su Fuori Concorso serije događaja koji slave najfinije aspekte automobilske kulture, na jedinstveni način spajajući ljubitelje automobilizma, istorije, tradicije i nepresušnog italijanskog šarma.

Villa del Grumello, Villa Sucota i Villa Olmo, tri su prestižne lokacije na kojima se svakog maja okuplja nekoliko stotina obožavalaca uzbudljivog formata koji povezuje entuzijaste i poznavaoce automobilske kulture širom sveta, sa ciljem kreiranja nezaboravnih iskustava.

Glavni događaj održava se u Villa del Grumello i Villa Sucoto baštama, gde se od 2019. godine kroz specijalne izložbe ističu posebni aspekti automobilske istorije i kreativnosti. Automobili koji su „prkosili vetru“ u prošlosti ove godine su predstavljeni u Villi del Grumello, dok je Villa Sucoto bila svojevrsni teatar savremene aerodinamike.

Pored glavnih, Fuori Concorso je 2022. godine proširio svoju seriju događaja i na treću izvanrednu lokaciju – Villu Olmo sagrađenu u 18. veku. Kao jedinstveni muzej na otvorenom, ove godine je Villa Olmo bila mesto na kome je Porsche proslavio 75 godina brenda, okupljajući najneobičnije primerke automobila koji su došli pravo iz Štutgarta.

Neki od automobila koji su privukli najviše pažnje ove godine su svakako Pontiac One – kreiran da lucidno zamisli budućnost novih modela, zatim mnogobrojni jedinstveni primerci italijanske aerodinamike, kao i legendarni Porsche 550 Spyder i Porsche 356 B 2000 GS Carrera GT iz 1963, 804 Formula 1 i Porsche 908/02 Spyder, ali i veliki broj drugih retkih modela koji su pravo iz Porsche muzeja stigli na jezero Como.

Fuori Concorso osnovao je Guglielmo Miani 2019. godine, sa idejom da okupljanjem kako starih, tako i novih jedinstvenih automobila, obogati automobilsko znanje svojih učesnika i kroz poznati italijanski šarm – omogući iskustva koja se dešavaju jednom u životu.

Zahvaljujući raznovrsnim postavkama koje su svake godine jedinstvene, ali sa važnom zajedničkom tačkom koja se ogleda u predstavljanju veoma retkih, legendarnih, custom-made ili prototip automobila, kao i autentičnom ambijentu kroz koji posetioci mogu da osete istinsku italijansku kulturu, tradiciju i šarm, Fuori Concorso je događaj na kojem čete uživati čak i ukoliko niste pasionirani ljubitelj automobila.

Ukoliko se za to i odlučite, više informacija i ulaznice možete potražiti ovde.

Foto: Fuori Concorso

POVEZANE VESTI