Eleven Madison Park -da li fine dining može biti plant based?

Tekst: Danka Grubačić

Vrhunski restoran u srcu Njujorka koji je u vlasništvu svog šefa kuhinje Daniela Humma nalazi se na vrhu liste 50 najboljih na svetu, ima tri Mišelinove zvezdice i krajnje neobičan koncept – otmeni veganski meni.

Nikad manji izbor jela i nikad veće liste čekanja ili minimalizam u svom najotmenijem izdanju – to je ono zbog čega se o Eleven Medison Park restoranu priča kao o ugostiteljskom fenomenu. Odvažan u svojoj veganskoj filozofiji, reputaciju je stekao maštovitim i majstorski preciznim kulinarskim kreacijama šefa kuhinje Daniela Humma koji je za 19 godina koliko je deo ovog restorana nakupio tri Mišelinove zvezdice za svoju smelu verziju luksuzne trpeze i retkih ukusa.

Ovde je meni paralelni kulinarski univerzum koji se ne može dočarati rečima, a to shvatite kada (konačno) dobijete sto i birate između nečega što nikada pre niste videli – sveže pečena, delikatno hrskava veganska rolnica prelivena puterom od kokosa, kenel od tonburija, koji oponaša kavijar, praćen tostadom od rotkvice ili dinstani sejtan, umotan u spanać i obložen kapicama šuplje pečurke smrčak.

Simbolika broja 11

Restoran je ime dobio po svojoj čarobnoj lokaciji – nalazi se u podnožju istorijske zgrade u artdeco stilu na uglu East 24th Street i Madison Avenue i gleda na jedan od najlepših parkova na Menhetnu. Priča o njegovoj slavi zapravo je priča o vizionarskom duhu šefa kuhinje Humma koji ga je, zajedno sa enterijeristom Vilom Gidarom, kupio 2011. godine od Union Square Hospitality grupe i pozicionirao kao elegantni fine dining restoran u kojem se služe zanimljive kombinacije hrane. Svedeni meni poznat po 11 kurseva najvećih specijaliteta kuvara Humma, po kojem su postali prepoznatljivi, doveo ih je 2017. godine do prvog mesta na listi 50 najboljih restorana na svetu, čime su Humm i Gidar na najlepši način obeležili 11 godina svog poznanstva. Međutim 2019, nakon što su renoviranjem vizuelni identitet restorana podigli na viši nivo, tandem je prekinuo saradnju i Humm je dalje nastavio sam. Želeo je isti ili bolji imidž, sa tendencijom da stvori koncept kojim će odskočiti od svih fine dining restorana u Njujorku. Radikalna promena predstavljena je 2021, nakon 15 meseci pauze u radu zbog pandemije, i glasila je – veganski meni.

Strpljenjem do najskuplje večere

Pomalo neobično za ovakav koncept, ali u Eleven Medison Parku liste čekanja za bukiranje stola su ogromne. Ovde ćete sresti i holivudske zvezde i ljude sa Wall Street-a, ali i one koji rade po nekoliko poslova da bi dostigli svoj američki san do čijeg ostvarenja treba probati i neki od kurseva u Eleven Medison Parku. Međutim, takvima su problem cene koje su na broju 11 Medison Skvera paprene. Dok se u drugim veganskim restoranima koji imaju odlične recenzije meni kreće od 130 do 150 dolara po osobi, u Elevan Medison Parku on iznosi čak 335 dolara, bez konzumacije pića. Humm smatra da je to opravdano. Meni je minimalistički jer je svako jelo nezaboravno i gostu donosi iznenađenje u vidu isporuke poslastice van menija koja je, dok ste vi uživali u svom obroku, kreirana na osnovu razgovora koji ste vodili sa konobarom. Ovo je bila i inspiracija da ovaj njujorški restoran završi na velikom platnu kao zvezda Netflixove dokumentarne serije You are what you eat.

Za one koji ne žele da nedeljama čekaju potvrdu za mesto ili im je ovo (pre)skupa avantura, postoji opcija degustacije u baru na početku prostrane sale, u kojem možete uživati u skraćenoj verziji degustacionog menija, laganim grickalicama ili, jednostavno, dobrom koktelu ili čaši vina.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI