Dočekajte proleće u čaši, napravite sami svoj preukusni belini od jagoda

Tekst: Eleven eleven

Ovaj april ne prestaje da nas iznenađuje svojim temperaturama koje su više letnje, a sa njim stiže i želja za novim, živopisnim napicima koji će nas osvežiti. Šta može bolje upotpuniti vrele prolećne dane od čaše osvežavajućeg belinija sa jagodama?

Rekli bismo da je belini elegantno, zavodljivo piće, savršeno za nedeljni brunch ili popodnevni koktel, jednostavan je za pripremu i u sebi ima sveže, sočne jagode. Pravi se sa prosekom, što ga čini slatkim (i pristupačnijim) izborom u odnosu na šampanjac. Iako koktel izgleda sofisticirano, pogotovo ako ga servirate u lepim čašama za šampanjac, zapravo je jedan od najjednostavnijih za pravljenje.

Sa kojim predznanjem se ide u kafanu – epizoda ’’Šta je to belini?’’

Klasični italijanski belini pravi se sa prosekom i pireom od breskve, ali kada ga jednom napravite sa pireom od jagoda, neće vam biti potrebno previše vremena da zavolite upravo ovu varijaciju. Uostalom, zašto ne eksperimentisati ukusima? Potrebna su vam samo dva sastojka, što ovo piće čini izuzetno lakim za spremanje, čak i onima koji nisu vešti u kuhinji. Takođe, možete ga prilagoditi po želji, bilo da je reč o zaslađivanju ili kreiranju sofisticiranije varijante ukusa sa više ili manje jagoda, uz dodatak nekih drugih sirupa. Iako će belini sa breskvom uvek biti klasičan, jagode i proseko izuzetno dobro idu zajedno, dajući koktelu predivnu ružičasto-crvenu boju koja ga čini posebno privlačnim.

Kako se priprema ovo osvežavajuće piće?

Potrebne su vam sveže jagode, mada u nedostatku istih možete koristiti i zamrznute. Belini se pravi sa prosekom, koji je jeftiniji i malo slađi od šampanjca, međutim, proseko možete lako zameniti drugom vrstom penušavog vina ili baš šampanjcem. U blenderu ili multipraktiku pripremite fino mleveni pire od jagoda, koji ćete potom procediti kako biste odstranili semenkice. U čašu sipajte 2-3 kašike pire, a zatim dopunite prosekom do vrha i blago promešajte kako bi se ukusi sjedinili. I to je to, vaš ukusni napitak je spreman da vas osveži sa stilom!

Foto: Promo

POVEZANE VESTI