Dennis Rodman – ultimate bad boy

Tekst: Milena Veselinović

Kada se izgovori njegovo ime, poznavaoci NBA košarke ’90-ih godina odmah će se setiti dominantnog krilnog centra na terenu koji se isticao kako svojom neobičnom pojavom, upadljivim tetovažama i ekscentričnim frizurama, tako i zapaženim skokovima, energičnim ponašanjem ali i doprinosima na utakmicama. Bio je uticajan mnogo pre nego što su se pojavile društvene mreže. 

Zavirićemo u život ove žive legende koja je osvajala kako teren, tako i naslovne strane širom sveta.
Rođen je u Trentonu 1961. godine, a odrastao u teškim uslovima. Nakon što je posle srednje škole jedno vreme bio beskućnik, karijeru na terenu je započeo na univerzitetu Southeastern Oklahoma State, čime je preokrenuo svoju sudbinu. Prava magija dogodila se kada je kao dvadesetpetogodišnjak draftovan u NBA. Ovaj skakački virtuoz brzo je postao nezamenjiv član „Bad Boys“ ere Detroit Pistonsa, igrajući i za klubove poput Čikago Buls, San Antonio Spars, osvojivši ukupno 5 NBA šampionskih titula.

Majstor kontroverze na terenu i izvan njega

Ono što je Rodmana zaista izdvojilo nije bila samo njegova veština na terenu i činjenica da je jedan od najboljih skakača u istoriji lige. Verovatno najkontroverznija ličnost NBA, postao je prava senzacija jer je bio neustrašiva erupcija boja i skandala u sportu gde su svi naginjali tradicionalnom imidžu. Tokom svoje karijere imao je običaj i da pomaže beskućnicima. ’’There are a lot of people out there that are more worthy of this money,” govorio je svojevremeno za New York Times. “You can’t help everybody, but you can help some people. I make millions now. What’s $250?”

Da njegov nemirni duh nikad ne spava, dokazao je javnim istupanjem kao biseksualac, oblačenjem ženske garderobe, modnim eksperimentima ali i istraživanjem ličnih granica i igranjem sa medijima. U jeku promocije svoje autobiografije Bad As I Wanna Be dodatno je skrenuo pažnju obukavši belu haljinu sa velom i venčavši se za sebe samog. Burna kratkotrajna veza sa Madonom, ikonom pop muzike, punila je stranice tabloida, a isti se niz nastavio i tokom veze sa Karmen Elektrom. Njegovo pomalo bizarno prijateljstvo sa severnokorejskim diktatorom Kim Džong Unom, kritikovali su mnogi. Glumio je u filmovima, a svojevremeno i pokušao da se vrati na teren nakon povlačenja iz košarke, međutim, neuspešno. Nakon povlačenja sa sportske scene, sarađivao je sa brojnim brendovima, među kojima je Ugg, a vlasnik je ličnog brenda Rodman Apparel.

Dodir sa NFT svetom

Priključivši se drugim poznatim ličnostima, i Dennis je postao deo metaverse sveta kreirajući Rodman’s Barbershop u kojem su ovekovečene njegove ikonične frizure u vidu jedinstvenih digitalnih umetnički dela.

Kontroverza nikada nije napuštala njegov svet, kako na terenu, tako i van njega. Bilo da je reč o udarcima tokom meča, neobičnim izjavama za medije ili ekscentričnom životnom stilu, Rodman nikada nije bio daleko od naslovnih strana. Kao i svaku legendu, ne možemo ga svesti samo na statistiku, već ga prepoznajemo kao simbol slobode izražavanja, novog urbanog talasa i upornosti.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI