Cigar lounges u Beogradu – raj za spori hedonizam

Tekst: Danka Grubačić

Uživanje kubanskih cigara je ritual koji podrazumeva vreme, strast i osećaj za kontekst, ali i omiljeno mesto za degustaciju koje istinske zaljubljenike u ovaj skup hobi uvodi u višu dimenziju hedonizma.

Postoje ti neki proizvodi koji su više od svoje namene jer imaju moć da utiču na raspoloženje i atmosferu, ali i da prouzrokuju zadovoljstvo na više nivoa. Ljubitelji vina, kafe, duvana i gastronomije to najbolje znaju, a na tom popisu hedonističkih sadržaja pušenje tompusa predstavlja verovatno najprestižniji i najluksuzniji oblik uživanja koji je poslednjih godina sve popularniji i kod nas. Ovaj trend ispraćen je i osnivanjem klubova ljubitelja tompusa i cigar lounge barove kojih je u Beogradu sve više, a u njima je, osim degustacije premium primeraka i noviteta iz celog sveta, moguće i pohađati edukacije za početnike.

Tompus VS cigarete

Iako ljudi kod nas i dalje često koriste izraz tompus, treba znati da je on zapravo samo drugi naziv za cigaru ili kubansku cigaru. Smatra se da su cigare kao takve u svetu pušili prvo Španci koji su im i dali ime (cigarro), a sve na osnovu reči za duvan koju su, u pohodima na Južnu Ameriku, čuli od tamošnjih domorodaca (cik’ar) koji su duvan koristili u medicinske svrhe. Do pojave industrijskog duvana cigare su bile roba rezervisana za bogate, hobi koji sebi mogu da priušte samo odabrani i privilegovani.

Poznavaoci premium cigara reći će vam da je osnovna razlika između tompusa i cigarete to što se cigareta puši, a tompus se uživa. Sama koncepcija izrade tompusa vrlo je sofisticirana – izrađeni su od pet celih listova duvana, od čega su tri smotana u tompus, dok preostala dva čine omotač koji srce cigare drži kompaktnim. Nema filtera, niti rizle, već je sve izrađeno od potpuno prirodnih, celovitih listova duvana. I to nije jedino što ga odvaja od cigarete i cigarilosa, budući da tompusi zahtevaju posebna uslove odležavanja i čuvanja zbog čega se pakuju u specijalne kutije od po 25 komada, a prodaju se na komad. Kada je reč o onim najpoznatijim i najpopularnijim tompusima, izdvajaju se četiri vrste: robusto, corona, belicoso, lonsdale.

Ključni elementi hedonizma

Bilo je potrebno svega nekoliko tabacco šopova sa kubanskim cigarama, lounge barova i restorana u kojima su one dostupne, da se kod nas formira kritična masa zainteresovana za ovaj skup hobi. Iako nemaju dugu tradiciju, trenutni cigar lounges klubovi u Beogradu nimalo ne kaskaju za onima u svetu. Cohiba atmosphere Belgrade, Libertador cigar world , La casa del Habano, Whiskey cigar bar, Pura Vida – samo su neka od mesta na kojima rade ili se okupljaju najbolji srpski habana somelijeri, stručnjaci i edukatori za kubanske cigare i gurui hedonizma koji su svoja iskustva sticali na vodećim svetskim duvanskim destinacijama. Na ova mesta ne svraća se kao u obične kafiće u koje odlazite na pivo ili kafu. Vreme je kod tompusa ključna stvar, jer uživanje dobre cigare počinje i završava se mnogo pre prvog dima. Važan je ceo kontekst – kako ste se obukli, koji ste parfem stavili, koje piće izabrali, kakvo jelo ste poručili, na kakvu fotelju ste seli, ali i u kakvom ste društvu. Isto tako važno je znati sa kog podneblja cigara potiče, kako se pravilno seče, kako se pali, koje su njene arome, sa čim se uparuje i kako se drži. A takva znanja moguće je dobiti upravo u cigar lounge klubovima koji često organizuju vođene degustacije, edukacije i promocije određenih etiketa. Takođe, ovi klubovi garantuju uživanje uvek svežih cigara, budući da svi imaju svoje hjumidore, komore koje obezbeđuju adekvatne uslove za očuvanje autentičnih ukusa i aroma svakog premium primerka.

Hobi s pedigreom

Iza svakog tompusa stoji cela mala predistorija njegovog puta kojim je stizao do vaših prstiju i usana, a ona, simbolično, zahteva celu malu predistoriju vašeg znanja o uživanju cigare. Duvan koji se koristi za cigare prvenstveno se uzgaja i bere u Centralnoj Americi i na Karibima, a Kuba, Nikaragva, Honduras i Dominikanska Republika predstavljaju ključne destinacije koje prave razliku u prestižu i kvalitetu. Kada ste početnik u cigar hedonizmu, nije lako odabrati odgovarajuću sortu za sebe, jer za to je potrebno da istražujete i učite, ponekad i godinama. Postoji mnogo različitih sorti duvana od kojih se izrađuju tompusi, a neke od najpoznatijih koje se mogu naći i kod nas jesu Corojo, Piloto, Habano, Connecticut Shade, Sumatra i Cameroon. Kažu da ne postoji loša cigara, već samo ona koja vama ne odgovara ili je niste uživali na pravi način, stoga je važno da je pravilno konzumirate.

Mala pravila za pun užitak

Svaka kubanska cigara je zatvorena sa jedne strane i da biste je pušili potrebno je da čep ili kapicu na njenoj glavi odsečete pomoću sekača za cigare. To je tehnički početak rituala za koji je vrlo važno kako ga izvodite. Trebalo bi naći milimetarski preciznu liniju otvaranja koja je obično smeštena na nekih par milimetara od vrha.

Drugi korak je paljenje koje se izvodi sa spoljnih ivica. Pali se samo takozvani ring, nikako cela površina cigare, a kako biste je ravnomerno upalili, rotirajući je sa svih strana, potrebno je da ovaj korak traje bar 10-15 sekundi.

Svaka cigara ima svoju temperaturu na kojoj treba da bude uživana, a da biste je postigli i održali, potrebno je da između uvlačenja dimova pravite veće pauze (minimum 30 sekundi). Prebrzo pušenje dovodi do velikog porasta temperature unutar cigare što stvara zagoreli ukus.

Jako je važno šta konzumirate uz tompus. Slaganje ukusa u ovom ritualu obično uključuje neki plemeniti alkohol (burbon, rum, likeri), dobru kafu, kvalitetnu čokoladu, ali i vrhunska vina i delikatese od ribe i mesa.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI