Bife bar – novi izgled starih jugoslovenskih vrednosti

Tekst: Danka Grubačić

Jedno neobično mesto, mnogo originalnog sadržaja i neki dobri duh starih vremena kada je sve bilo “naše” – koncept je savremenog bifea na beogradskom asfaltu.

Čudna, napuštena zgrada, na adresi Maršala Birjuzova 2-4, sam centar (Beo)grada, ostavljate Zelenjak za sobom, penjete se stepenicama koje vode do drugog sprata, deluje kao da idete unazad, u vreme prošlo, a poznato. Leto je 2023 i Beograd je bogatiji za jedno alternativno mesto na kojem iznenađujuće originalno tradicija i andergraund žive zajedno.

Adresa za moderne jugonostalgičare

Bife bar već svojim nazivom ukazuje na ono što vraća na domaću ugostiteljsku scenu. U doba socijalizma jedina mesta za izlazak bila su kafane i bifei, a oni koji su ih posećivali dobro znaju da su to bila dva srodna, ali suštinski različita koncepta. Ovaj koji je uspostavljen na neodoljiv retro način sa primesama modernog sadržaja donosi dobro poznate motive iz SFRJ narativa u svakom detalju i to čini tako da vam dođe da odete do njegovog idejnog tvorca i da mu kažete – svaka ti čast kako si se setio!

U svom izvornom francuskom značenju, reč bife označavala je lokal manji do kafane, u kojem centralno mesto zauzima šank za kojim se s nogu piju kratka pića i, eventualno, seda na stolice da se nešto prezalogaji. U njima se muzika čula s nekog radija ili gramofona i bla je nadglasana žamorom ljudi koji su u bife svraćali da se dogovaraju, tiho kritikuju sistem i ubijaju vreme između svakodnevnih obaveza. Za bife vam nije trebalo društvo jer je tamo uvek bio neko poznat. Ako ništa drugo, onda makar šanker koji vam s vrata sipa ono vaše. Bife bar ima tu atmosferu sa ugla, ali je ona ovde utoliko bogatija što vas sadržajem navodi da u njemu ostanete. Za to je najzaslužniji enterijer sa retro komadima iz doba socijalizma koji su brižljivo skupljani po buvljim pijacama, ali i razni detalji, od postera do staklene galanterije, roštilja smeštenog na terasi i keramičkih mozaika inspirisanih goblenima.

Nastojka – otkriće u 12 ukusa

Ono što se u Bife baru služi je priča koja će vas definitivno provesti kroz balkanske gurmanluke kroz prizmu savremenih tokova i to uz sjajne setove beogradskih DJ-eva. Najvažniji proizvod je nastojka koja se služi u čokančićima. U pitanju je slovenski liker koji ovde ima autentične ukuse podeljene na šest klasičnih i šest balkanskih šotova. Od klasičnih tu su limončela, višnja karanfilić, pistacija, ananas bosiljak, grejpfrut vanila i ribizla ruzmarin, a od ukusa balkanske tradicije u tečnom obliku možete degustirati ajvar, kikiriki, štrudlu s makom, pitu od jabuka, menta bombone i čuvenu bananicu. Na meniju su i razna druga kratka alkoholna pića, piva, vina i kokteli, kao i domaćinski zalogaji napravljeni u saradnji sa lokalnim proizvođačima (sir, masline, mortadele, jaja, kupus, paprika).

Nedavno je Bife bar svoju priču upotpunio ekskluzivnom limitiranom serijom uniforme za svoje verne posetioce, u vidu bele pamučne majice dugih rukava sa plavim ispisima poput grafita koji viču sa fasada duž Zelenog venca.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI