Ako ste vegan, evo kako da balansiranom ishranom pomognete rast mišića – gastro vodič za ukusne vafle

Tekst: Jovana Ristić

Veganska ishrana sve je popularnija u svetu ali i kod nas, recepti su toliko ukusni i zasitni, a jednostavni, da ih i osobe koje nisu na posebnim režimima ishrane, žele isprobati!

Nije tajna da će vam izgradnju jakih mišića pomoći uporni treninzi, trčanje, odlazak u teretanu ili na pilates, ali osnova svega je ipak dobro izbalansiran doručak, bogat proteinima. Hrana je ipak gorivo koje unosimo svakog dana, i potrebno je pažljivo pristupiti i ovom segmentu, kako bi telo optimalno funkcionisalo. Kada je u pitanju prvi obrok u danu, stručnjaci su saglasni u jednom – visok sadržaj proteina važan je jer čuva osećaj sitosti, ali i daje telu potrebnu energiju za dnevne izazove.

U zdravom telu – zdrav duh

Da li spadate u one osobe koje kažu da ne žele da im se vide mišići? Think twice, jer fitnes treneri zastupaju mišljenje da su oni esencijalni da bi naše telo uopšte moglo da radi. Ok, možda nam neće zatrebati za boks, jer ipak nismo Roki Balboa i ne spremamo se za ljutu borbu sa lavovima u gladijatorskoj areni, ali svakoga dana u različitim aktivnostima, naše telo se oslanja na izgrađenu mišićnu masu koja je stub na kojem sve počiva, a upravo ona raste od proteina. Dok obavljamo svakodnevne aktivnosti, telo troši energiju određenim tempom, Proteini, bilo da dolaze iz mesa, ribe, jaja, mlečnih proizvoda ili povrća, neophodni su za očuvanje nivoa glukoze u krvi, balans hormona, regeneraciju i rast mišića, ali i reparaciju tkiva.

Loše navike van

Da bi telo dobro funkcionisalo neophodno je imati dovoljno sati sna, piti puno vode, trenirati redovno, ići na trčanje ili u šetnje, i zdravo se hraniti bez preskakanja obroka. Ako ste navikli da zaobiđete ujutru doručak, razmislite o pripremi jednostavnih obroka bogatih proteinima koji će vam pomoći da telu obezbedite potrebnu energiju, a ujedno ne posežete za grickalicama koje samo zbunjuju metabolizam.

Recept za sočne veganske vafle sa bananom ili pireom od jabuke

Potrebni su vam protein u prahu, zrela banana, integralno brašno, prašak za pecivo, biljno mleko po izboru (sojino, bademovo, kokosovo) i kokosovo ulje. Umesto banane, možete iskoristiti pire od jabuke ili veganski jogurt, a umesto predloženog brašna uvek možete odabrati ono koje najčešće koristite u kuvanju. Protein u prahu može da sadrži kombinacije ukusa, a vi odaberite vašu omiljenu. Priprema je krajnje jednostavna. Za početak, ispasirajte bananu, dodajte šolju brašna u koju ćete staviti malo praška za pecivo, šolju mleka, meru proteina, kašiku istopljenog kokosovog ulja pa sve lepo sjedinite tako da smesa bude gusta. Po potrebi dodajte još brašna ili mleka. Pekač za vafle možete pre pečenja podmazati sa malo kokosovog ulja.

Ovo je sjajan recept jer ga uvek možete prilagođavati po svojim preferencijama, pa tako možete dodavati još voća pri služenju ili improvizovati sa pireom od jabuke. Prijatno!

Foto: Promo

POVEZANE VESTI