Prepoznajemo nešto gotovo terapeutsko u zvuku hrskanja – naročito kada taj zvuk ne dolazi iz kesice industrijskog čipsa, već iz domaće pećnice u kojoj se krčkaju zrna prepuna ukusa.
Ako ste do sad leblebiju zamišljali samo u formi humusa ili je vezivali za kuhinje Bliskog istoka, vreme je da promenite perspektivu, jer upravo ona, obična ali moćna leblebija, postaje glavna zvezda zdravih grickalica.


Pametan izvor energije
Hrskava leblebija je sve ono što volimo da imamo pri ruci: slana, začinjena, savršeno pečena, ali bez trunke griže savesti. Osim što sadrži čak 19 grama biljnih proteina na 100 grama, bogata je vlaknima, magnezijumom, vitaminom B6 i gvožđem. Ukratko, ona je supernamirnica za sve one koji žele da u svoju svakodnevnu ishranu uvrste zdravije opcije, a da se pritom ne odreknu ukusa i zadovoljstva.
Priprema koja traje kraće od odlaska u prodavnicu
Za pripremu su potrebna svega tri koraka i oko 5 minuta vašeg vremena. Potrebni su vam kuvane ili konzervirane leblebije, malo maslinovog ulja, i doza omiljenih začina. U osnovnoj verziji ovog recepta koristi se slatka paprika, beli i crni luk u prahu, kurkuma, kim, krupna morska so, ali ova kombinacija je samo početak igre. Za one koji vole eksperimente, u obzir dolaze i verzije sa limunovim sokom, mediteranskim biljem, kao i slatka varijanta sa javorovim sirupom i cimetom.

Kako se priprema?
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Leblebije isperite i dobro posušite pre nego što ih rasporedite na papir za pečenje u plehu. Dodajte suve začine po izboru, posolite, dodajte i ulje pa sve dobro promešajte. Pecite 35-40 minuta dok ne postanu zlatne i hrskave. Ohladite ih i čuvajte u dobro zatvorenoj posudi do sedam dana (ako ih ne pojedete u kraćem roku).
Ove zlatne kuglice nisu samo rezervisane za grickanje dok gledate omiljenu seriju. Odličan su dodatak salatama umesto krutona, a dobro se slažu i sa orašastim plodovima na plati uz sir. Mogu se čak ubaciti i u tople čorbe kao kontrastni element. Hrskava tekstura i bogat ukus čine ih iznenađujuće svestranim dodatkom na svakoj trpezi.