Zlatna groznica u čaši pića – kako da napravite Gold Rush koktel

Tekst: Marija Mladenović

Nekada istorijski događaji i višak vremena postanu savršena kombinacija koja inspiriše, a tada je rezultat nešto zaista posebno – koktel Gold Rush.

Ovaj koktel, poznat po svojoj jednostavnosti, ali i bogatstvu ukusa, osvojio je ljubitelje burbona širom sveta. Sa samo tri ključna sastojka, postao je klasik koji se služi u modernim barovima, a uz jednostavan recept i malo veštine, možete ga pripremiti kod kuće.

Istorija koja se preliva u čašu 

Gold Rush je koktel koji je nastao 1999. u legendarnom njujorškom baru Milk & Honey. Upravo tu su nastali neki od planetarno popularnih modernih koktela, The Penicillin i Paper Plane. Gold Rush je napravio T.J.Siegal, blizak prijatelj vlasnika bara. A kako se sve to zbilo? Nakon dugog radnog dana, Siegal je seo za šank sa željom da popije svoj omiljeni Bourbon Sour. Međutim, ovog puta je došao na ideju da regularni sirup zameni mednim koji je ostao od neke prethodne porudžbine. Jedna stvar je vodila drugoj, i tako se te večeri rodio novi koktel koji su nazvali Gold Rush. ’’Voleo sam oduvek imena koja izazivaju određene emocije ili smeh’’, opisivao je Siegal svoj izbor imena za ovaj koktel.

Kako da ga sami pripremite 

Ako analiziramo sastojke za Gold Rush, nameće se zaključak da je piće vrlo minimalističkog tipa, naime sadrži samo tri sastojka u sebi, ali upravo u toj jednostavnosti leži njegova čarolija. Evo kako da ga sami spremite. Potrebno vam je 45 ml burbona (iako možete eksperimentisati sa različitim, preporučuje se Four Roses), 22 ml sveže isceđenog soka od limuna i 15 ml mednog sirupa koji se unapred priprema od jednake razmere vode i meda.

U šejkeru koji ste prethodno napunili ledom, spojite sve sastojke i snažno ih protresite, zatim koktel procedite u nisku čašu preko velikog komada leda. Po želji, dodajte blagi twist od limuna za dodatnu aromu. Bogati i slatkasti tonova burbona sa osvežavajućom kiselošću limuna, i toplinom meda, čine ovaj koktel savršenim partnerom za jela poput pečenog pilećeg filea sa medom i timijanom, ili čak dimljeni losos. Njegova slatkoća se savršeno dopunjuje sa slanijim jelima, stvarajući harmoničan balans aroma.

Gold Rush je odličan primer da nam nekada nisu potrebno komplikovani recepti da bismo uživali u dobrom piću – uz ovaj koktel i vi možete postati deo modernog renesansnog trenda, unoseći dašak zlatne groznice u svoju čašu.

Foto: Pinterest Arhiva

POVEZANE VESTI