Gastronomske tajne – kako do ukusnog classic čilija koji će vas oduševiti

Tekst: Marija Mladenović

Ovo je tajanstveno, pikantno jelo koje se decenijama provlači kroz istoriju američke kuhinje, dok je strastvena debata koja se godinama vodi ’’da li staviti pasulj, ili ne?’’ Ta zagonetka deli ljude širom sveta, ali jedno je sigurno – dobar čili nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Danas vam otkrivamo kako da ga napravite, ali pre toga, otkrijmo kako je sve počelo.

Istorija čilija – od San Antonija do ostatka sveta

Poznat je još i kao ’’chilli con carne’’, što u prevodu znači čili sa mesom, a svoju popularnost verovatno duguje neustrašivim čili kraljicama San Antonija sa početka 20. veka. Ove žene, većinom Meksikanke, kuvale su u svojim kućama začinjeni gulaš sa mesom, a zatim ga prodavale na gradskim trgovima gde su na svojim šarenim kolicima servirale jelo gladnim noćnim posetiocima. Njihova neobična kulinarska avantura kuvanja na meskit vatri, uz šarene fenjere i neodoljiv miris začina, stvorila je kulturološki fenomen koji je prerastao okvire Teksasa i osvojio čitav svet.

Pasulj ili ne – tradicionalni vs. homestyle čili

Ova debata deli čili entuzijaste, no pravi teksaški čili ne sadrži nikada pasulj. Međutim, kako se postepeno širio Amerikom, pojavile su se i verzije sa pasuljem, poput onih iz Ohaja koje se serviraju preko špageta. Bez obzira koji je vaš izbor, ono što čini čili jedinstvenim jeste kombinacija začina i neodoljivi ukusi koje sami kreirate.

Tajni sastojci za savršen čili

Pored regularnih sastojaka koji idu u ovo jelo, postoje i oni koji mogu pojačati ukus i dodati kompleksnost svakom zalogaju. Pivo ili vino pružaju bogatstvo aroma i dubinu jelu, dok burbon unosi blagu slatkoću, pa ko voli – nek izvoli. Soja sos je još jedna od namirnica koja se mogu dodati, on može da ide i u vegetarijanske verzije. Slatki začini poput cimeta, muskatnog oraščića, klinčića i pimenta daju aromatičnost koja jelo čini nezaboravnim, a neko voli da doda i med ili smeđi šećer da ublaži ljutinu. Možda ćete biti iznenađeni, ali u čili možete staviti i kafu, čokoladu ili Worcestershire sos po želji.

Kako pripremiti ovo pikantno jelo kod kuće

Za jedan obilan ručak koji može nahraniti četiri osobe potrebno je 1 kg mlevene junetine, 3 crvene paprike, 2 glavice crnog luka, 5 češnjeva belog luka, 4 kašike maslinovog ulja, 2 kašike mlevene čili paprike, kašika kumina, kašika origana, kašika dimljene paprike, konzerva seckanog paradajza, po želji konzerva pasulja, 2 šolje goveđeg bujona. U velikoj šerpi na zagrejanom ulju propržite crni luk, beli luk, papriku pa dodajte mleveno meso i sve suve začine. Nakon desetak minuta dinstanja, dodajte konzervu paradajza i pasulja, nalijte goveđim bujonom, pa nastavite jelo da krčkate na tihoj vatri, oko sat i po, do dva. Po želji dodajte neki od tajnih začina, kako biste uravnotežili ukuse i balansirali ljutinu jela. Prijatno!

Foto: Pinterest

POVEZANE VESTI