- Gastronomija
Istraživali smo i otkrili – ovo su najpopularniji svetski restorani koje je najteže rezervisati
U potrazi za nezaboravnim gastronomskim iskustvom, mnogi se susreću sa izazovom rezervacije stola u najtraženijim restoranima sveta.
Od skrovitih dragulja u ruralnim oblastima do prestižnih urbanih meka, ovi kulinarski hramovi obećavaju ne samo ukusan obrok, nego i nesvakidašnju avanturu koja zadovoljava sva čula.
Evo pregleda nekih od gastronomskih destinacija koje postavljaju standarde u svetu vrhunske kuhinje, ali imajte na umu da se sto u nekima čeka i do 4 godine.
The Clove Club
Smešten srcu Londona, The Clove Club privlači svojom sezonskom ponudom i menijem koji svakodnevno varira. Restoran nudi „Tasting Menu“ i „Short Tasting Menu“, sa jelima kao što su Wiltshire Trout (lososo služen sa bademovim mleko, pečenim bademima i pečurkama) i Aynhoe Park Venison (mladi jelen sa karamelizovanim limunom, đumbirom, pargarepama i divljim pečurkama). Ovde se za sto čeka i do tri meseca, ali ako uzmemo u obzir da mesto ima dve Michelin zvezdice, rekli bismo da se zbog dobrih ukusa isplati biti strpljiv.
Lokacija: Shoreditch Town Hall, 380 Old St, London EC1V9LT, United Kingdom
Mesa 1
Smešten u sklopu hotelu W PUNTA DE MITA u Meksiku, Mesa 1 nudi intimno iskustvo uz obroke na malom ostrvu. Restoran prima između 2 i 10 gostiju, što zahteva ranu rezervaciju, a sto ćete verovatno dobiti nakon 6 meseci čekanja.
Lokacija: Km 8,5 Carretera, Desarrollo Costa, 63734 Corral del Risco, Nay., Mexico
Noma
Restoran u predgrađu Kopenhagena, Noma predstavlja esenciju nordijske kuhinje gde se lokalni sastojci transformišu u jedinstvene obroke. Njihova ponuda uključuje neobične sastojke poput mozga patke i vrhova borova. Simofonija ukusa na nepcima, ali i simfonija na tanjiru u kojoj ćete uživati. Ako želite da rezervišete sto u ovom restoranu, verovatno ćete morati da sačekate do 3 meseca.
Lokacija: Refshalevej 96, 1432 Kobenhavn K, Denmark
Brae
Na idiličnom imanju u Australiji, Brae se ističe svojom povezanošću sa zemljom na kojoj počiva. Dan Hunter, osnivač, kreirao je prostor gdje se meni neprestano menja, prateći ritam prirode. Ako posetite, ne propustite specijalitet kuće – pačetinu pripremljenu s lokalnim biljem i korenastim voćem Quandong. Imajte na umu da je waiting lista ovde oko dva meseca.
Lokacija: 4285 Cape Otway Rd, Birregurra VIC 3242, Australia
The Fat Duck
U Berkshiru u Engleskoj, The Fat Duck je popularan restoran koji očarava goste svojim menijem inspirisanim britanskom bajkom ’’Alisa u zemlji čuda’’. Heston Blumenthal, glavni kuvar, poznat je po primeni naučnih principa u kuhinji. Posetioci čekaju do četiri meseca za priliku da iskuse ovo jedinstveno kulinarsko putovanje, obojeno pikantnim ukusima koji podižu lestvicu ugođaja.
Lokacija: High St, Bray, Maidenhead SL6 2AQ, United Kingdom
Disfrutar
Put nas vodi do tople Španije, gde se u Barseloni nalazi restoran Disfrutar, poznat po svojoj kreativnosti i inovacijama u kuhinji. 2023. godine osvojio je drugo mesto na listi najboljih restorana na svetu. Sa jelima poput Panchino Filled with Caviar (losos poslužen sa kremastim kavijarom) i Disfrutar’s Gilda (haringe sa zelenim paprikama mariniranim u sirćetu, preliveni čokoladom i zrnima kafe), ali i drugim kreativnim, sofisticiranim obrocima prezentovanim na maštovit način, restoran neprestano iznenađuje svoje goste novim ukusima i teksturama. Lista čekanja je i po 5 meseci.
Lokacija: C. De Villarroel, 163, L’Eixample, 08036 Barcelona, Spain
The Bank Tavern
U gradu Bristolu, The Bank Tavern je poznat po svojim nedeljnim obrocima koji su proglašeni za najbolje u Britaniji. Restoran ima samo 7 stolova, nalazi se u zgradi iz 19. veka koja je odolela mnogim istorijskim događajima. Poznati obrok ovde je ’’Sunday roasts’’ koji je 2019. proglašen najboljim u Britaniji. Sastoji se iz govedine, svinjetine i pilećih bataka, a služi se uz pečeni krompir i čuveni Jorkširski puding. Čekanje za sto u ovom ekskluzivnom restoranu može trajati i do četiri godine, što ga čini jednim od najtežih za rezervaciju.
Svaki od ovih restorana predstavlja priču za sebe, a zajedničko im je što su postali destinacije koje privlače gurmane spremne da čekaju mesecima, pa čak i godinama za svoj sto. Za prave ljubitelje dobre hrane, ovo su gastronomska hodočašća koja vrede svaki minut strpljenja.
Foto: Promo