Razgovori – La Boulangerie, autentična pekara koja je u Beograd donela duh Pariza

Tekst: Jelena Milovanović

Dok šetate ulicama Beograda, naići ćete na miris sveže pečenog hleba i puter kroasana koji obasipa vaša čula, vodeći vas do malog kutka neobične pekare usred balkanske prestonice.

Tu je, kao delić Pariza u srcu Beograda, ušuškana La Boulangerie – autentična pekara koja neodoljivo mami svoje goste da uživaju u izvrsnim ukusima i savršenoj kafi. Iza ove beogradske oaze hedonizma krije se priča o strasti, inspiraciji i hrabrosti dvoje ljudi koji su odlučili da donesu duh svetskih metropola u svoj grad. Razgovarali smo sa Jelenom Jančić Herts i njenim suprugom Reem Herts o ideji da svojim sugrađanima ponude ne samo vrhunsku hranu, već i toplu atmosferu i nezaboravno iskustvo u nekoliko divnih, Instagramičnih prostora.

Važite za jedno od omiljenih mesta sugrađana kada je u pitanju hedonizam. Kako je nastala ideja za La Boulangerie? 

Jelena: Ideja za La Boulangerie je nastala sasvim spontano. Naime, suprug i ja volimo da prilikom putovanja posetimo ovakav tip mesta gde bismo mogli da doručkujemo, i u svetu generalno postoji veliki broj takvih restorana koji pored izvrsne hrane nude i jedinstveno iskustvo dobre usluge i sjajnog enterijera. Shvatili smo da Beogradu nesto takvo fali i iz tog razloga smo rešili da našim komšijama ponudimo mesto gde mogu da uživaju u vrhunskim pecivima, hlebu i kafi.

Šta vam je bila inspiracija, a šta cilj?

Jelena: Inspiracija nam je bila pekara u Tel Avivu gde uvek rado odemo baš iz razloga što nude jedinstven jutarnji ritual – vrhunska kafa, doručak, ambijent. Cilj je bio da isto to ponudimo i na našem tržištu jer smatramo da Beogradu to nedostaje.

Reem: Glavni cilj je da ljudi na pekaru gledaju u dobroj konotaciji, jer smatram da je pekara izgubila ovde smisao, kao nešto što nije toliko zdravo. Cilj je bio da napravimo nešto zdravo i kvalitetno da ljudi gledaju na pekaru kao nešto dobro. Ono što smo primetili od kako smo počeli da se širimo da sve više ljudi dolazi zbog hleba koji je, kako kažu, kao hleb koji su nekada jeli.

Koliko je izazovno praviti specifičnu vrstu peciva i slatkiša na našem području?

Izuzetno je izazovno iz razloga što postoji nedostatak pravih sastojaka na našem tržištu, ali i stručnosti ljudi koji se bave ovom vrstom pekarstva. Zbog toga smo se fokusirali na to da dovedemo svetske stručnjake iz oblasti poslastičarstva i pekarstva kako bi naše zaposlene obučavali, a kao rezultat dobili smo mogućnost da i mi ponudimo vrhunska peciva i hlebove. Takođe, upustili smo se i u uvoz specifičnih brašna, putera i ostalih sastojaka.

U kojoj meri je u Srbiji prisutna kultura brunch-a?

Brunch kao koncept je tek zaživeo u Beogradu i polako postaje sve popularniji.

Koji proizvod je apsolutni favorit vaših gostiju?

Ono po čemu smo postali prepoznatljivi je sigurno puter kroasan, kao i Rustique hleb.

U čemu je tajna vašeg hleba? 

Vrhunsko brašno i način pripreme. Vratili smo se starom načinu spremanja hleba koji iziskuje više vremena i truda, ali je dobar rezultat neminovan i naši kupci to prepoznaju.

Koje kombinacije jela i pića biste preporučili svojim gostima?

Jelena: Latte i pain au chocolate kroasan.

Reem: Kapućino i badem kroasan, i dodatak – rakija za dobro jutro.

U čemu se razlikuju dve pekare La Boulangerie, ona u Kneza Miloša i na Vračaru? 

Lokal u Kneza Miloša pored peciva i kolača nudi i jela iz kuhinje poput paste, burgera, avokado tosta, salate. Lokal na Vračaru je više on the go koncept gde ljudi u velikom broju samo preuzmu svoju porudžbinu ili dođu na brzi doručak.

Ko su vaši vaši kupci i gosti? 

Jelena: To je i lepota našeg posla jer nema pravila.

Reem: It’s nice that bakery talks to everyone.  😊

Šta u budućnosti možemo da očekujemo od brenda La Boulangerie?

U planu su otvaranja još dva objekta, jedan preko puta Kalemegdana i jedan koji je novitet, a to je u Hotelu Bristol (ovo je ekskluziva). Pored toga, radimo i na inovacijama kad je ponuda proizvoda u pitanju.

Šta je za vas individualizam nad konformizmom?

Individualizam je davanje ličnog pečata u svemu što radimo, kažemo, mislimo. Konformizam je usaglašavanje sa opšte prihvaćenim normama pa čak i onda kada se suštinski sa njima ne slažemo. Izraz individualizam nad konformizmom smatramo pobedom sopstvenih ideja nad onim što nam društvo nameće.

Foto: La Boulangerie, Promo

POVEZANE VESTI