11 knjiga o kuvanju koje će od vas napraviti chef-a u kuhinji

Tekst: Viola Vasiljević

Iako su današnje društvene mreže i YouTube preplavljeni receptima za pripremu svih jela, od sušija do suflea, čitanje kuvara ostaje nezamenljiva tradicija za one koji žele da prošire svoje kulinarske horizonte.

Od štiva koje donose urbane priče do onih koje se fokusiraju na specifičnu vrstu kuhinje, ove knjige nisu samo priručnici za pripremu obroka. One su i mostovi koji povezuju kulture, generacije i, naravno, ljubitelje hrane širom sveta.

1.The Book of Sushi, Kinjiro Omae & Yuzuru Tachibana – obožavaoci sušija znaće da cene ovaj kulinarski vodič koji na posve inovativan način predstavlja veštine pravljenja ukusnih zalogaja od sveže ribe. Uz ovaj detaljni kuvar svako će kod kuće naučiti da pravi impresivne ukusne suši rolnice;

2.On Vegetables, Jeremy Fox, David Chang & Rick Poon – pre nego što je otvorio sopstveni restoran u Santa Monici, vrsni kuvar Jeremy Fox radio je u nagrađivanim restoranima u Napi i Los Gatosu. Centralni deo kuvara zauzimaju recepti koji se osvrću na pripremu povrća, pa se tako kroz 160 recepata susrećemo sa jelima od pečuraka, paradajza, šargarepe, a kombinacije ukusa su neverovatne;

3.Momofuku, Peter Meehan & David Chang – knjiga prepuna recepata koji su bili prava revolucija u kulinarskom svetu, ali i među profesionalnim kuvarima u velikim lancima restorana. Sa prelepim fotografijama hrane, jedinstvenim sastojcima ova knjiga se sa punom pažnjom čita od korice do korice;

4.Ottolenghi Simple, Yotam Ottolenghi – u ovoj knjizi kriju se jednostavni i lagani recepti od kojih se svaki može pripremiti za manje od 30 minuta, koristeći sve što imate u ostavi ili frižideru. Savršeno za večere sa prijateljima ali i kuvare amatere;

5.The Flavor Bible, Andrew Dornenburg and Karen Page – ova nagrađivana knjiga iz 2009. godine je kao što joj i naziv kaže, kulinarska Biblija koju obožavaju profesionalni kuvari ali i početnici. Ona podučava kako da uparite ukuse i začine kako biste postigli najbolju moguću kombinaciju i jelo koje će biti fantastično za sva čula;

6.How to Cook Everything Vegetarian, Mark Bittman – sa preko 2000 izuzetno zanimljivih jela bez mesa, ovo štivo svrstava se u jedno od najboljih priručnika za vegane i sve one koji traže alternativne ukuse na bazi biljaka. Recepti se lako prave, a glavna jela mogu biti spremna za samo 30 minuta, pa je ovaj pristupačan vodič idealan za svakog ko je veliki ljubitelj voća i povrća;

7.The Moosewood Cookbook, Mollie Katzen – ovaj priručnih za vegetarijance pisala je umetnica Mollie, dok je radila u Moosewood restoranu u Njujorku. Knjiga obiluje ručno pisanim receptima i prelepim ilustracijama ukusnih jela, i predstavlja kultni primerak kuvara koji je objavljen davne 1974. godine;

8.Noma: Time and Place in Nordic Cuisine, René Redzepi – u knjizi se nalazi preko 200 fotografija ukusnih jela, i preko 90 recepata za pripremu istih, od sous-vide od plećki irvasa, preko sorbea od brusnice, pa sve do torte od šargarepe. Ovaj kuvar mogu koristiti svi, i početnici u kuvanju i profesionalci jer omogućava da se na kreativan način kroz jedinstvene ukuse i jela, pronađe nova inspiracija;

9.Cooking by Hand, Paul Bertolli – knjiga je ispunjena klasičnim italijanskim receptima i tehnikama pripreme raznih specijaliteta. Sa oko 120 recepata, i nekoliko eseja na temu upotrebe brašna za testeninu, balzamiko sirćeta, korišćenja paradjza u kuhinji, ovaj ilustrovani vodič će vas korak po korak sprovesti od jednostavnih jela do nešto složenijih recepata koje ćete sa zadovoljstvom pripremati;

10.Six Seasons, Joshua Mcfadden – u svom prvom kuvaru, Joshua deli svoje znanje o povrću i tome koji su načini da se isto transformiše u pravu atrakciju na tanjiru. Ovaj talentovani kuvar i vlasnik restorana u Portlandu usavršavao je svoje veštine u brojnim popularnim restoranima, a sa 225 vizionarskih recepata koji uključuju i odeljke kako da pripremite puter, ovu knjigu svrstavavamo u pravi kolekcionarski primerak;

11.French Laundry Cookbook, Thomas Keller – kada je 1999. godine objavljena ova knjiga, kritičari su bili oduševljeni receptima Tomasa Kelera, čuvenog kuvara iz Doline Napa. Među 150 kreativnih recepata u knjizi se nalaze predlozi kako da pripremite poširana prepeličja jaja sa dimljenom slaninom, jastoga na puteru sa kremastom čorbom i maskarponeom, kolač sa pinjolima i druge izvrsne recepte. Ilustracije su podjednako atraktivne i nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Foto: eleven eleven

POVEZANE VESTI