Uspon, pad i povratak – Tiger Woods

Tekst: Milena Veselinović

Nekada dečje čudo, a danas živa legenda, Tajger Vuds jedan je od najvećih golf igrača svih vremena.

Njegov put od početaka na terenu sa svega dve godine, preko blistavih uspona u profesionalnom sportu, pa do ličnih padova i kontroverzi, predstavlja priču o snazi, slabostima, nepokolebljivosti i izdržljivosti ljudskog duha.

Kako je postao kralj na terenu

Rođen u Kaliforniji kao Eldrik Tont Vuds, dete bivšeg pripadnika Zelenih beretki i veterana Vijetnamskog rata, možda i nije bio predodređen za velike uspehe koji su usledili. U svet golfa uveo ga je otac Erl, koji mu je bio i prijatelj, menadžer, savetnik i trener. Upravo on je primetio Tajgerovu sklonost ka ovom sportu jer je pred njim stalno vežbao zamah u garaži. Erl ga je naučio osnovama igre, ali je sa njim od malih nogu radio i na izgradnji mentalne snage, pripremajući ga da blokira svet na terenu i dominira u sportu koji ga nikada nije srdačno dočekao. Tajger je javno govorio o iskustvima sa diskriminacijom i otežavajućim okolnostima koje su usporavale napredak, ali je zahvaljujući svom ocu izrastao u savršenog igrača. Ubrzo je zaradio nadimak Tiger koji je kasnije iskoristio da zvanično promeni svoje ime. Njegova prva TV pojava dogodila se 1978. godine u emisiji „The Mike Douglas Show“, gde je već sa dve godine demonstrirao svoje veštine. Njegov put ka profesionalnom bavljenju počeo je 1996. godine, kada i zaključuje ugovor sa kompanijom Nike. Stav koji je Tajger imao prema pobedi bio je nemilosrdan. Samouveren, ambiciozan, naročito prodoran, u jednom intervjuu 1996. godine izjavio je bez ustezanja i lažne skromnosti: „Zašto ići na turnir ako ne idete da pobedite?“ Prvi Afroamerikanac koji je osvojio veliki golf turnir, Vuds je u karijeri sakupio preko 82 PGA titula, čime se na prvom mestu izjednačio sa Semom Snidom. On drži rekord za najduži kontinuirani i kumulativni broj nedelja na vrhu svetske rang liste. Sa 24 godine postao je najmlađi igrač koji je osvojio Grand Slam na Britanskom otvorenom prvenstvu 2000. godine. Međutim, njegova karijera nije bila samo niz pobeda – suočio se sa brojnim povredama, uključujući operacije kolena i leđa.

Kontroverze i pad

Život van terena bio je prepun skandala i afera. Njegov brak sa Elin Nordegren završio se 2010. godine nakon što su se pojavile optužbe za nekoliko vanbračnih afera. Tiger je bio privođen zbog udesa i vožnje u pijanom stanju a ceo taj period bio je obeležen gubitkom nekoliko sponzorskih ugovora i padom reputacije. Pored toga, 2010. godine pojavile su se i optužbe da je koristio doping, što je dodatno narušilo njegov javni imidž i poljuljalo opstanak karijere. Međutim, i uprkos tome, magazin Forbes ga je u julu 2010. godine proglasio za najplaćenijeg sportistu na svetu sa zaradom od 105 miliona dolara godišnje. Sa kompanijom Nike ima ugovor od 1996. godine, a oni su nastavili da ga sponzorišu i nakon što su prestali da proizvode sportsku opremu za golfere 2016. godine. Ugovori sa Rolex, Monster Energy, Bridgestone, TaylorMade omogućili su mu da samo tokom 2023. godine od sponzorstava zaradi oko 60 miliona dolara.

Povratak na velika vrata

Uprkos brojnim preprekama na putu ka uspehu, Vuds se nikad nije predavao. Nakon povreda tokom godina profesionalnog bavljenja sportom i niza terapija i operacija, uspeo je da se vrati golfu. Njegov povratak kulminirao je 2019. godine, kada je osvojio svoj peti Masters, demonstrirajući da je i dalje jedan od najboljih igrača u istoriji ovog sporta.

Priča o Tajgeru Vudsu svedočanstvo je o uspehu i padu, ali i priča o upornosti, greškama i ljudskosti. Njegova karijera, puna uspona i skandala, služi kao ispovest o složenosti i izazovima koje život profesionalnog sportiste donosi. Neupitni talent i neuništiva volja za povratkom inspirišu i podsećaju nas da je, u igri života, svaki povratak moguć.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI