Spektakularna izložba zbog koje se svetski jet set zaputio u Istanbul

Tekst: Milena Veselinović

U srcu Istanbula, gde se susreću Evropa i Azija, nedavno se odigrala sizložba Golden Opulence, proslava 50-godišnjice turskog lanca robnih kuća Beymen, a sve u čast pola veka luksuza na ovim prostorima.

Više od običnog modnog događaja, Golden Opulence predstavila je Istanbul kao neiscrpni izvor inspiracije za visoku modu, a sve pod okriljem modne istoričarke i novinarke, Laurence Benaïm koja je bila kurator izložbe.

Zlatna raskoš u Istanbulu: spajanje istorije i mode

Smeštena u impozantnom Tophane-i Amire, bivšoj otomanskoj fabrici oružja iz 15. veka koja sada služi kao centar za kulturu i umetnost, univerziteta Mimar Sinan, izložba je bila svojevrsni vizuelni spektakl, prepun raskošnim tkaninama, teksturama, biserima, draguljima i dragocenim vezovima. Više od 50 modnih dizajnera i brendova bilo je angažovano da stvore jedinstvene fashion komade, a među njima su bili i Dior, Givenchy, Dolce & Gabbana, Valentino, Stella McCartney, Brunello Cucinelli, Victoria Beckham, Etro, Zimmerman.

Vitrina čuda: prošlost kroz oči mode

Prvi deo izložbe, nazvan Cabinet of Wonders, predstavio je izuzetnu tradicionalnu tursku odeću, muzejskog kvaliteta, pozajmljenu iz arhiva privatnih kolekcionara. Ovde su bili izloženi svileni kaftani iz 19. veka, ukrašeni brokatnim vezom, i antičke tunike od svilenog baršuna sa motivima cveća od pozlaćenih niti, što je oslikalo raskoš i jedinstvenost turskog ukrašavanja koji je vekovima inspirisao modu.

Dragoceni snovi: savremena tumačenja

Sekcija Precious Dreams odvela je posetioce u nešto nalik začaranom dvorcu, gde je kao osnovna inspiracija poslužila sva veličanstvenost nekadašnje palate Topkapija. Dizajneri su bili inspirisani zlatnom svetlošću koja potiče od hiljade kristalnih lustera, a iz prikazane kolekcije izdvaja se izuzetan zlatni brokatni kombinezon, dizajniran od strane Huberta de Givenchyja za njegovu jesenju haute couture modnu kolekciju iz 1990. godine.

Bašte Bosfora

Sledeća sekcija bila je posvećena značaju prirode u otomanskoj, anatolijskoj i turskoj kulturi. Lale i šipak, koji vekovima krase slike, Iznik keramiku i Suzani tekstil, simboli su večne ljubavi i izobilja. Modeli su takođe bili inspirisani persijskim vrtovima. Dizajneri poput Olivier Rousteinga iz Balmaina i Pierpaola Picciolija iz kuće Valentino kreirali su izuzetne kreacije koje su odražavale ovu temu među kojima se ističe ružičasta haljina dugih rukava sa impresivnim plaštom od kojeg zastaje dah.

Minerali u središtu arhitekture i mode

Poslednji deo izložbe nazvan Mineral Roundness, slavio je zakrivljenu geometriju kupola, svodova i arkada koji se često pojavljuju u otomanskoj arhitekturi. Izložen je bio neobičan komad turskog dizajnera Ozgura Masura, napravljen od malih staklenih krugova sa uključenim floralnim vezom karakterističnim za sedam različitih anatolijskih regija.

Moda može poslužiti kao idealizovani izraz vremena kroz snove i ideje koje se materijalizuju u oblicima, tkaninama, a značaj ove izložbe je pre svega u promovisanju različitosti i inkluzivnosti. Golden Opulence je modni spektakl koji je okupio modne dizajnere, kritičare i stručnjake iz celog sveta, ali i nezaboravni dijalog između prošlosti i sadašnjosti, tradicije i modernosti, i iznad svega, prikaz slavljenja kulture jednog naroda kroz modu.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI