Simone Bodmer, kada bi skulpture mogle da govore

Tekst: Ivona Lekan

Više od lepih umetničkih dela – amorfne, gotovo nadrealne Bodmer skulpture – pomeraju granice poimanja materijala, oblika i dimenzija, dok nam tiho šapuću najtananije emocije.

Ako se pažljivo zagledate u nestvarna keramička dela koja predstavljaju mešavinu drevnih ceremonijalnih detalja i modernog dizajna, osetićete uzbudljive mediteranske note prožete američkim i japanskim duhom, koje Simone autentično spaja u nestvarne skulpture.

Razlog su vajarkina nepresušna inspiracija i ljubav prema Mediteranu, život i rad u Bruklinu i duga putovanja po Japanu gde se upoznala sa tehnikom izrade koja podrazumeva korišćenje peći na drva na otvorenom. Sve to uticalo je da Simone razvije jedinstveni pristup keramici i nekonvencionalni metod izrade koji vas može navesti da se zapitate: „U šta ja to gledam?“

Jedinstvenost Bodmer tehnike

Dovoljno je samo da pogledate njene stolice koje kao da prkose gravitaciji ili ogromno samostojeće ogledalo i shvatite da se radi o autentičnim komadima koji su iz skulptura prerasli u komade nameštaja, a onda i prava umetnička dela.

Radeći na neobičnom kredencu sa sfernim fiokama, Simone je razvila jedinstvenu tehniku slagalice koja ju je odvela na putanju povezivanja oblika. Shvativši da njihovim sjedinjavanjem nakon što izađu iz peći može da postigne drugačiji efekat i veličinu, vajarka počinje da eksperimentiše sa materijalima i stvara jedinstvene, složene i zadivljujuće komade.

Šta sve Simone Bodmer izrađuje i gde kupiti?

Iako poznata po Permanent liniji skulptura koje se mogu koristiti kao vaze za minimalističko aranžiranje cveća ili kao dekorativne figure, Simone u poslednje vreme postaje sve popularnija po autentičnim, modularnim komadima nameštaja, samostojećim objektima i gracioznoj rasveti, koje izrađuje jedinstvenom tehnikom i kombinovanjem materijala.

Credenza – kredenac izrađen tehnikom slagalice od keramike, drveta, aluminijuma, gipsa i maltera – jedan je od najpoznatijih komada. Tu su i pomoćni stočići, stolice koje deluju kao da su u bestežinskom stanju, stojeće i stone lampe, jedinstvene skulpture koje spajaju drevni i moderni stil, kao i skulpturalne instalacije u prostoru specifične za određenu lokaciju.

Prošle godine, Bodmer je imala svoju prvu samostalnu izložbu na Matter Matters-u u Njujorku. Izložba je uključivala 25 komada sasvim drugačijih od Permanent kolekcije, a vajarka optimistično nastavlja da radi na usavršavanju novih tehnika i istraživanju materijala, oblika i dimenzija.

Sva Simone Bodmer umetnička dela možete pogledati i kupiti ovde.

Foto: Simone Bodmer

POVEZANE VESTI