Raphael Mantesso i pas Jimmy – emotivne ilustracije koje su osvojile svet

Tekst: Ivona Lekan

Beli zidovi praznog apartmana u kome ga je žena napustila na 30. rođendan i jedina stvar koju mu je ostavila – bul terijer Jimmy Choo – inspirisali su Raphael Mantessa da krene da crta duhovite i autentične ilustracije i tako postane viralna Instagram zvezda.

Znate onu izreku „Kada se jedna vrata zatvore, druga se otvore“? Danas svetski poznatom ilustratoru i vlasniku najpoznatijeg bul terijera na planeti, upravo to se dogodilo na njegov rođendan. Baš na taj dan, žena je odlučila da ga ostavi i odnese sav svoj nameštaj, a njemu ostavi psa koga je nazvala po njenom omiljenom dizajneru – Jimmy Choo.

Negde između sveta koji mu se rušio, belih zidova i belog psa koji je nakon veselog trčkaranja po kući odlučio da se odmori upravo pored jednog o njih, Raphael je zgrabio marker i počeo da stvara potpuno novi svet crtajući razne ilustracije oko tela svog ljubimca.

Dugo uspavana inspiracija za crtanjem, umetnošću i životom, počela je da se vraća, a zabavne ilustracije koje prikazuju Jimmyja kako se opušta na sofi sa martinijem pored sebe, sanja o cipelama, drži mikrofon ili se pretvara u psećeg DJ-a na palubi, jednoroga ili sirenu, ređale su se jedna za drugom.

Vremenom su pored ilustracija, Jimmyju društvo počeli da prave najrazličitiji rekviziti, pa su slike bul terijera sa haubom na glavi, anđeoskim krilima crne boje ili špagetama na glavi, podjednako privlačile pažnju.

Želeći da oslika i ovekoveči dušu, humor i radost života koju je njegov ljubimac posedovao, Raphael počinje da fotografiše radove i da ih postavlja na Instagram, ne sluteći da će njegove ilustracije osvojiti srca na hiljade ljudi širom sveta.

@raphaelmantesso nalog danas prati više od pola miliona ljudi, a Jimmy je stigao čak i do kreativnog direktora brenda Jimmy Choo koji je napravio posebnu limitiranu kolekciju posvećenu slatkom bul terijeru iz Brazila. Capsule kolekcija torbi, novčanika, organizatora za torbe i maski za iPhone, sadrži tri ekskluzivna Jimmy portreta okružena crtežima umetnika.

Pored kolaboracije sa ovim high-end brendom, svetlost dana je ugledala i štampana kolekcija Raphaelovih ilustracija pod nazivom A Dog Named Jimmy: The Social Media Sensation. Ipak, i pored toga što je postao svetski popularan, umetnik iz Brazila koji je otkrio da je autističan otprilike u isto vreme kada mu se vratila inspiracija za umetnošću, priznaje da najviše uživa u trenucima samoće sa svojim ljubimcem.

U otkrivanju kako je to biti bul terijer, želji da sazna šta ovo biće čini radosnim i ilustrovanju njegovih emocija i raspoloženja, Raphael je našao svoje ispunjenje i sreću. Kroz autentične prikaze svog heroja, muze i istinske ljubavi, ovaj umetnik nam na kreativan način dočarava najinstančanija osećanja, uvodi nas u Jimmyjev svet, ali i otvara mnoga društveno važna pitanja i dileme.

Jimmy je do sada bio glavni junak murala oslikanih širom sveta, lice koje krasi blokčiće, jastučiće, maske za telefon, čuvene Jimmy Choo torbe, a pozirao je i sa papom Francisom. Njegov neodoljivi šarm i danas je Raphaelova najveća inspiracija, koji upravo zbog svesti o tome da Jimmy neće zauvek biti pored njega, živi svaki dan kao da je rođendan.

Foto: Raphael Mantesso

POVEZANE VESTI