Psihodelični univerzum Yayoi Kusama – izložba umetnice o kojoj priča ceo svet

Tekst: Milena Veselinović

Dobrodošli u drugačiju dimenziju umetnosti Yayoi Kusame, gde se granice stvarnosti stapaju sa beskrajem ogledala i svetlosti.

Palazzo della Ragione u Bergamu otvorio je svoja vrata za jedinstvenu izložbu japanske umetnice, čija instalacija „Fireflies on the Water“ predstavlja putovanje kroz seriju „Infinity Mirror Room“. Prvi put na Apeninskom poluostrvu, ova izložba nudi posetiocima priliku da dožive neograničenost i lepotu Kusaminog stvaralaštva.

U susret univerzumu beskrajnih refleksija

Yayoi Kusama se ne može lako svrstati u bilo koju kategoriju jer nas vešto vodi nas kroz modu, kosmos, prirodu, dizajn i ples. Njena sposobnost da pređe definisane granice postojećih disciplina i stvori priču koja se igra sa tradicionalnim površinama preobražavajući ambijent i perspektivu, čini je poznatom širom planete. Njen prepoznatljiv motiv – tufne na gigantskim bundevama – samo je jedan primer jedinstvenog vizuelnog repertoara koji odražava neprestanu potragu za izrazom i samospoznajom.

Vizuelne halucinacije uz Infinity Room

Znatno više od remek-dela – to je prozor u beskraj. Postavka otvara horizonte gledalaca, nudeći im iskustvo koje transformiše percepciju prostora kroz upotrebu ogledala i svetlosnih instalacija. Ova tehnika, koju je Kusama razvijala od detinjstva, pruža jedinstveni doživljaj raskoši i dubine. Svojevrsna oda beskrajnosti, instalacija „Fireflies on the Water“ stvara okruženje koje se čini beskonačnim, sa ogledalima na svakoj strani i vodenim bazenom u centru. Preko 150 malih lampi visi sa plafona, stvarajući iluziju blještećih svitaca, dok se njihova svetlost odražava u ogledalima i na vodi, pružajući utisak neprekidnog okruženja i hipnotišuće fluidnosti. Pogledajte promo video ovde i razumećete o čemu govorimo.

Ova izložba nudi uvid u maštu jedne od najpoznatijih umetnica današnjice #YayoiKusama, i idealna je prilika za divljenje njenoj kreativnoj viziji, ali i za istraživanje dubine ljudskih senzacija. Kroz „Fireflies on the Water“ i druge instalacije, Kusama nas poziva da zaronimo u maštu beskrajnosti, gde se umetnost i život stapaju u jedinstveno iskustvo. Delo je poziv na razmišljanje i emocionalno putovanje koje ne poznaje granice vremena i prostora. Zbog velikog interesovanja, trajanje izložbe je produženo do 21. aprila a karte za posetu možete kupiti ovde.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI