Nova sezona u Narodnom pozorištu – poslastica za sve ljubitelje umetnosti

Tekst: Ivona Lekan

Jesenja sezona u Narodnom pozorištu je počela, a bogat repertoar zanimljivih pozorišnih predstava, baleta i opere, obećava kvalitetan i uzbudljiv period za sve ljubitelje umetnosti.

Nakon veoma uspešne i pomalo neuobičajene prethodne sezone koju je obeležila Nagrada Sterijinog pozorja za najbolju predstavu „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ – što je ujedno bio prvi put u istoriji da je Narodno pozorište osvojilo na Pozorju to prestižno priznanje – prvog oktobra zvanično je počela nova jesenja sezona.

I dok su se karte za komade kao što su drama Siniše Kovačevića Godine vrana, čuveni balet Petra Iljiča Čajkovskog „Labudovo jezero“ ili kultna tragikomedija „Balkanski špijun“ već rasprodale, preporučujemo vam da požurite i što pre kupite ulaznice za omiljen komad.

Uzbudljiv i zabavan repertoar

Repertoar ove sezone je veoma interesantan i nudi za svakoga ponešto. Ljubitelji drame će moći da uživaju u predstavi „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ koja je obeležila prethodnu sezonu, ali i u predstavi Slobodana Selenića „Očevi i oci koja je prvi put scenski postavljena prošle godine u Narodnom pozorištu i bila veoma zapažena. Tu je i sada već legendarni „Magbet“, kao i „Mali bračni zločini“, „Gospođa Ajnštajn“, Milenijum u Beogradu“, ali i premijera drame Đorđa Lebovića „Lutka sa kreveta br. 21“.

Proteklu sezonu obeležile su i dve izuzetno uspešno ostvarene operske predstave Pučinijeva „Turandot“ i Verdijev „Falstaf’, a obe se nalaze i na ovogodišnjem repertoaru. Tu je i Verdijeva „Travijata“, a ne smemo zaboraviti ni pomalo neuobičajenu predstavu za repertoar drame u Narodnom pozorištu pod nazivom „Deca“ – operu u 17 pesama na muziku Irene Popović po romanu Milene Marković kojom je otvoreno prošlogodišnje Sterijino pozorje.

Ljubitelje baleta oduševiće baletski triptih „Infinitas“ koji je i prošle sezone bio veoma zapažen, ali i gala koncert državnog akademskog baletskog teatara „Leonid Jakobson“ iz Sankt Peterburga u kome učestvuje i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu pod nazivom Dani Ermitaža u Srbiji.

Kada je komedija u pitanju izdvajamo „Ribarske svađe“ Karla Goldonija, „Urnebesnu komediju“ Dušana Kovačevića, „Kasicu-prasicu“ Ežena Labiša u kojoj gostuje Narodno pozorište Priština, „Ženski orkestar“ Žana Anuja, ali i crnu komediju i melodramu Džozefa Radživa „Dečije povrede“.

Pored zanimljivih drama, baleta, opera i komedija, u Narodnom pozorištu će se ove sezone održati i niz koncerata i drugih interesantnih dešavanja. Prvi u nizu je gala koncert 55. BEMUS – CALLAS 100, posvećen stotoj godišnjici rođenja operske dive Marije Kalas, zatim WAKATT u kome gostuje plesno pozorište Faso iz Belgije, koncert operskog studija „Borislav Popović“, kao i koncert narodnog umetnika Rusija Vasilija Gerello-a.

Celokupan repertoar Narodnog pozorišta za ovu jesenju sezonu možete pogledati ovde, a dostupnost i kupovinu ulaznica možete proveriti ovde.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI