Luna Luna, izgubljena fantazija, jedinstvena izložba

Tekst: Milena Veselinović

Neobična izložba koja kombinuje avanturu zabavnog parka i muzeja, nudeći posetiocima uvid u dela poznatih talentovanih imena poput Jeana-Michela Basquiata, Keitha Haringa, Davida Hockneya, Roya Lichtensteina i Salvadora Dalíja – otkrijte svet Luna Luna: Forgotten Fantasy.

Oživljavanje nekadašnjeg svetskog čuda, prvog putujućeg art karnevala

Kreiran od strane austrijskog šoumena Andrea Hellera, ovaj jedinstveni projekat prvi put je predstavljen u Hamburgu 1987. godine. Za cilj je imao da premosti jaz između visoke umetnosti i popularne kulture, i donese nešto revolucionarno i pristupačno širem krugu ljudi. Skoro tri decenije je bio zaboravljen, a ponovo je oživeo zahvaljujući muzičaru i producentu Drakeu i njegovoj kompaniji DreamCrew, koji su 2022. godine otkupili i obnovili originalne radove i preneli ih u LA. Izložba u Los Anđelesu pruža jedinstveno iskustvo u kojem se spajaju istorija i spektakl, nudeći posetiocima priliku da istraže interaktivne instalacije, vožnje i atrakcije inspirisane umetnošću.

Luna Luna: Forgotten Fantasy

Ovaj sanjivi vašar, koji se opisuje kao prvi zabavni park na svetu, otvorio je svoja vrata u decembru 2023. godine. Zamislite da na jednom mestu možete videti jedinstveni svet javnih stvaralaštva, među kojima se ističu Ferris točak sreće koji je kreirao Jean-Michel Basquiat i koji se inicijalno okretao isključivo u ritmu Miles Davis – Tutu numere, zatim karusel koji je dizajnirao Keith Haring, i paviljoni Davida Hockneya, Roya Lichtensteina, i Salvadora Dalíja. Upravo Luna Luna obećava da će očarati posetioce svojom kolekcijom atrakcija smeštenih u prostranom kompleksu na preko 5500 kvadratnih metara. Posetioci mogu doživeti impresivno koncipirane instalacije, multimedijalne prikaze arhivskih materijala koji istražuju kontekst i inspiraciju Luna Lune, kao i uvide u složen proces ponovnog sastavljanja celokupnog projekta. Posebno istaknute postavke uključuju David Hockneyevo „Čarobno drvo“ i Salvador Dalíjev „Dalídom“, kao i André Hellerovu „Svadbenu kapelu“. Luna Luna nudi jedinstveno iskustvo uz muzičke nastupe i performanse u duhu originalnog zabavnog parka.

Luna Luna: Forgotten Fantasy spaja istoriju i spektakl, pružajući zabavu i edukaciju. Ova vremenska kapsula daje kreativnosti novu dimenziju spajajući je sa neponovljivim prostorom i posetiocima, dok istražuje granice mašte i kreativnosti. Ona dokazuje da umetnost može biti deo svakodnevnog života, i živeti van uobičajenih galerija i muzeja, u prostoru koji će očarati čula i preneti poruku o njenim neograničenim mogućnostima deljenja sa celim svetom.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI