Kako gledanje filmova pomaže našem mentalnom zdravlju

Tekst: Maja Bunčić

Nije reč samo o zabavi i begu od stvarnosti, već o načinu da se suočimo sa svojim emocijama, problemima i izazovima.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, mentalno zdravlje je stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresovima, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi svojoj zajednici. Međutim, mnogi ljudi se bore sa depresijom, anksioznošću, niskim samopouzdanjem i drugim psihološkim poteškoćama koje im otežavaju da budu srećni i zadovoljni.

Gledanje filmova može da nam pomogne da prevaziđemo neke od tih problema i da poboljšamo naše emocionalno zdravlje i mentalno blagostanje. Evo kako:

Podstiče na empatiju i razumevanje.

Kada gledamo film, ulazimo u svet likova i doživljavamo njihove radosti i tuge, uspehe i neuspehe, ljubavi i mržnje. Time učimo da se stavimo u tuđu perspektivu i da razumemo njihove motive i osećanja. To nam pomaže da budemo bolji prijatelji, partneri, roditelji i ljudi.

Inspiriše i motiviše.

Kada gledamo film, imamo mogućnost da vidimo kako likovi prevazilaze svoje strahove, prepreke i izazove. Potom, kako se bore za svoje snove, ciljeve i vrednosti. Vidimo kako rastu, menjaju se i napreduju. To nam daje nadu, hrabrost i snagu da se i mi suočimo sa svojim životnim situacijama i da ostvarimo svoje potencijale

Opušta i oslobađa stresa.

Kada gledamo film, zaboravljamo na sopstvene brige, probleme i obaveze. Uživamo u priči, slikama, zvucima i muzici. Smijemo se, plačemo, uzbuđujemo se i rastužujemo skupa sa likovima. Time oslobađamo nakupljene negativne emocije i napetost. Što nam pomaže da se osećamo bolje, lakše i mirnije.

Obogaćuje i edukuje.

Kada gledamo film, upoznajemo nove ljude, kulture, istoriju, umetnost i nauku. Učimo o različitim temama, idejama i fenomenima. Proširujemo svoje vidike, znanje i interesovanja. Time postajemo inteligentniji, kreativniji i otvoreniji.

Dakle, gledanje filmova nije samo hobi ili razonoda. To je način da poboljšamo svoje mentalno zdravlje i da budemo srećniji i zdraviji. Naravno, važno je birati filmove koji su kvalitetni, poučni i inspirativni.

Sa druge strane, isto tako važno je ne preterivati sa gledanjem filmova, ne bismo li našli vreme za druge aktivnosti koje su važne za naše zdravlje i dobrobit.
Važno je i da ne gledamo filmove sami, već da ih delimo sa svojim prijateljima, porodicom ili partnerom. Time ćemo ojačati naše veze, komunikaciju i podršku. Gledanje filmova može biti način da se povežemo sa drugima i da razmenimo mišljenja, osećanja i iskustva.

Zato ne oklevajte da uključite film u svoju rutinu za mentalno zdravlje. Odaberite film koji vas zanima, opustite se i uživajte u sedmoj umetnosti. Možda ćete otkriti nešto novo o sebi, o svetu ili o životu. Možda ćete se nasmejati, zaplakati ili zadrhtati. Možda ćete se osećati bolje, srećnije i zdravije. Jer, kao što je rekao Alfred Hitchcock: “Film je život sa dosadnim delovima koji su isečeni”.

Foto: eleven eleven

POVEZANE VESTI