Kad koža priča – možemo li sprečiti pojavu hiperpigmentacija na licu?

Tekst: Milena Veselinović

Da li su vam možda akne ostavile uporne ožiljke, ili vaša koža pokazuje znake oštećenja od sunca u obliku tamnih mrlja?

Ovo, kao i svaki drugi oblik promene i diskoloracije, može se svrstati pod hiperpigmentaciju. Kako se protiv nje boriti, i ima li načina da se flekice na licu izblede?

Šta je hiperpigmentacija i kako ova promena nastaje?

Melanin je pigment u ćelijama kože koji joj daje boju, a njegova prekomerna proizvodnja je najčešći uzrok fleka. Nekoliko faktora može poremetiti proizvodnju melanina u telu, poput hormonskih promena tokom perioda trudnoće, određenih lekova ali i izlaganja suncu bez zaštite. Postoji nekoliko različitih vidova hiperpigmentacije u zavisnosti od uzroka, a delimo ih na postinflamatorne promene koje nastaju kao posledica akni i bubuljica, melazmu i sunčane fleke. Da li se svaki oblik može tretirati? Načelno da, ali su u zavisnosti od stepena oštećenja ćelija, rezultati varijabilni.

Svetlost na horizontu i ljuta borba protiv ’’neprijatelja’’

Dermatolozi pre svega savetuju preventivnu zaštitu, jer je uvek lakše sprečiti nastanak promene nego istu tretirati zato što u tom momentu već postoji određeni nivo oštećenja koji je potrebno isceliti. Ujedno, strpljenje i posvećenost nezi čine ključni faktor uspeha. Od kozmetičkih tretmana kao najdelotvorniji ističu se laseri sa toning tretmanima, tretmani koktelima vitamina, hemijski pilinzi i Cosmelan piling. Oni mogu čuda učiniti na hiperpigmentaciji i posvetliti fleke kako bi se smanjila vidljivost pigmentacije. Pored toga, možete prilagoditi svoj režim nege uključivanjem seruma i krema koje su namenjeni rešavanju ovog problema. Pre svega je važno svakodnevno koristiti SPF. Ćelije melanocita povećavaju proizvodnju melanina kada su izložene štetnim UV zracima, kažu dermatolozi.

Počnite da čitate sastav proizvoda za negu

Koristite kremu za sunčanje u kombinaciji sa drugim aktivnim sastojcima koji doprinose ujednačenom i svetlijem tenu kože uz konzistentnu upotrebu. Sve što ubrzava obnavljanje ćelija takođe će ubrzati i brzinu nestajanja mrlja. Postoje sastojci koji se mogu nanositi na kožu kako bi je posvetlili. Među njima se nalaze azelaična kiselina, kreme sa cisteaminom, proizvodi na bazi vitamina C, hidrohinon, koična kiselina, ali i retinoidi poput tretinoina, arbutin, glikolna kiselina, niacinamid i N-acetil glukozamin. Oralni suplementi mogu pomoći ali njih koristite isključivo na preporuku dermatologa. Glutation je moćan antioksidans koji pomaže u podmlađivanju i regeneraciji. Takođe je delotvoran u smanjenju mrlja za ujednačen ten. Traneksaminska kiselina je poznata po tome što posvetljuje hiperpigmentaciju i koristi se kada topikalni preparat zakaže. Pojedini sastojci jesu iritansi i mogu izazvati osipe, iritacije, upale, crvenilo i ekstremnu suvoću. Bolje je koristiti ih tek nakon konsultacija sa dermatologom kako bi se izbegle nepotrebne tegobe i nelagodnosti.

Na putu ka svetlijoj budućnosti

Borba protiv hiperpigmentacije nije samo pitanje estetike, već i zdravlja. Razumevanje uzroka i pravilno lečenje mogu značajno poboljšati kvalitet života i samopouzdanje. Uz prave savete stručnjaka i adekvatnu negu, tamne mrlje i neujednačen ten mogu postati stvar prošlosti. Neka vaša koža ponovo zasija, slobodna od tamnih senki hiperpigmentacije. U svetu gde je lepota u raznolikosti, svetlija budućnost je ona u kojoj svako može ponosno živeti u svom telu i koži.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI