Heroj ili hype: otkrivamo da li niacinamid može da transformiše vašu kožu

Tekst: Milena Veselinović

Kada je u pitanju zdrava i blistava koža, čini se da se na svakih nekoliko meseci upoznajemo sa novim sastojkom, zar ne?

Šta ako vam kažemo da postoji jedan koji je već decenijama u upotrebi, i to s razlogom? Želite glatkoću i ujednačen ten bez fleka? Ne tražite dalje, upoznajte niacinamid – sveti gral među skincare sastojcima koji vas nikada neće izneveriti. Da, zvuči kao naučna fantastika, ali ovo može biti upravo ono što vam je potrebno da ostvarite svoje snove.

Šta je niacinamid?

Poznat je i kao nikotinamid, a to je oblik vitamina B3 koji se koristi u preparatima za negu. Pripada porodici B vitamina i važan je nutrijent koji podstiče zdravu funkciju ćelija. Može se uneti putem hrane, ali nema sposobnost da se skladišti u telu.

Čemu služi?

Ukratko govoreći, ima širok spektar dobrobiti. Od regulacije sebuma, smanjenja upala i crvenila, do borbe protiv hiperpigmentacije i bora – multinamenska korist čini ga zaista all in one rešenjem za većinu kožnih problema.

Među dometima ovog sastojka su smanjenje pora, regulacija proizvodnje sebuma i čak pomoć u obnavljanju zaštitne barijere. Osim toga, niacinamid je poznat po tome što potpomaže sintezu kolagena. Jedna od najboljih stvari u vezi sa njim je sposobnost da se prilagodi različitim tipovima kože. Bilo da imate masnu, suvu ili osetljivu, ovaj sastojak će raditi u vašu korist.

11:11 lista proizvoda koji sadrže niacinamid:

Efekti korišćenja

Možete očekivati visok stepen hidratacije, manje crvenila, blistav i zdrav izgled. U pitanju je pravi dar za sve one koji žele postići balansiranu i negovanu kožu bez komplikacija. On sprečava transepidermalni gubitak vode i povećava hidratantna svojstva drugih sastojaka koji se koriste u rutini. Poboljšava teksturu lica, obnavlja sloj lipida, minimizuje pore i sprečava UV oštećenja delujuću poput antioksidansa.

Kako da ga uvrstite u svoju rutinu?

Da biste ostvarili najviše koristi, odaberite proizvode koji se nanose lokalno, poput kreme, losiona ili seruma. Oni će duže ostati u kontaktu sa kožom, za razliku od sredstava za čišćenje koji su limitrano vreme na vašem licu. Brzo se apsorbuje i može se koristiti dva puta dnevno. Ako imate problema sa hiperpigmentacijama i želite da se rešite tamnih fleka, dermatolozi preporučuju kombinaciju sa kojičnom kiselinom, nusproizvodom fermentacije pirinča, kao i sa transeksamičnom kiselinom. Da biste pospešili očuvanje zaštitne kožne barijere, uparite niacinamid sa peptidima, ceramidima kao i hijaluronskom kiselinom. Efekte korišćenja primetićete nakon 2 nedelje redovne primene. Hiperpigmentacije se na ne formiraju preko noći, već su rezultat kumulativnog oštećenja ćelija, pa tako i ne mogu nestati trenutno, ali redovna primena preparata na bazi niacinamida dovešće vas korak bliže željenim rezultatima.

Zahvaljujući niacinamidu, nema potrebe za desetinama proizvoda i komplikovanim rutinama. Ovaj svestrani saveznik nije samo prolazni trend u svetu lepote, već je sastojak sa naučnom potporom kojem vredi ostati veran. Zato idući put kada budete u potrazi za rešenjem koje će vašoj koži dati mladalački, zdravi sjaj, setite se da vam je savršeni partner već tu, sakriven u maloj bočici na vašem toaletnom stolu. Kako kažu, neki heroji ne nose plaštove – oni dolaze u tubama i bočicama.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI