Hipnotišući svet tačaka: Casalta Xavier

Tekst: Milena Veselinović

Univerzum je izgrađen od malenih čestica koje nazivamo atomima. Zapitate li se nekad kolika je uistinu moć atoma koje ne možemo videti golim okom pojedinačno, ali zato itekako možemo čulno iskusiti njihovo zajedništvo i ujedinjenje tokom formiranja materije?

Sve što imamo pred očima, što možemo dodirnuti, probati, pomirisati, čine golim okom nevidljive tačkice sa supermoćima. Ne zna im se broj. Zamislite sada da sa osam miliona tačkica koje možete videti, kreirate remek-delo od kojeg zastaje dah? Baš je takav svet francuskog umetnika Xavier Casalta.

Strpljenje je vrlina

U svet umetnosti kročio je davno, prvo je sreću okušao u grafičkoj industriji a potom kao ilustrator. Xavier u svoje crteže ulaže izuzetnu posvećenost koja obgrljena velikim trudom i ljubavlju prema umetnosti rezultira impresivnim stilom i besprekornim radovima. Njegova je tehnika fantastična, nepogrešiva, precizna i drugačija od svega viđenog. Motivi koji dominiraju na crtežima su romantične fasade pariških zgrada, viktorijanskih porodičnih kuća, cvetni buketi u varijacijama, stari novčići. Svoj portfolio razvija pažljivo, detaljno, vodeći računa o poštovanju principa da umetnost mora da neguje umetničku individualnost, kreativnost i slobodu.

Može li se nečija vrednost iskazati tačkicama?

Ako posmatramo stvaralčki opus ovog umetnika, tačkice su upravo ono što daje kvalitativnu komponentu svakom pojedinačnom crtežu i definiše drugačiji pravac koji ističe autentičnost i neprikosnovenost Xavier-ovih radova. On kaže da u sekundi crta šest do osam tačaka, a da je to nekad oko dve hiljade sati tokom rada na pojedinačnom projektu. Najveći je do sad bio mozaik veličine 150x100cm koji čine slojevi osenčenih tačkica, a intrigirala nas je činjenica da su njegovi radovi vredni i do 4 hiljade evra za studije novčića dimenzija 4x4cm. U svojoj karijeri Xavier broji mnogo uspešno realizovanih radova i prodatih printova, a među najvećim dostignućima su definitivno saradnje sa Muzejem savremene umetnosti u Parizu kao i modnom kućom Christian Dior, za koju je Xavier u više navrata kreirao posebne crteže koji su krasili modne izložbe i revije.

Foto: Xavier Casalta

POVEZANE VESTI