Gde pogledati filmove nominovane 2024. za Oskara?

Tekst: Milena Veselinović

Ovogodišnje nominacije za najprestižniju nagradu u filmskoj industriji predstavljaju pravu gozbu za ljubitelje filmova, sa spektaklom „Oppenheimer“ Christophera Nolana koji vodi sa 13 nominacija, uključujući i onu za najbolji film.

Ako se pitate gde možete pogledati ova ostvarenja, imamo odgovor za vas. Većina njih je već dostupna za streaming ili digitalnu kupovinu/iznajmljivanje, što znači da ih možete gledati u udobnosti svog doma pre nego što se zvanična svečanost održi 10. marta. Bilo da ste raspoloženi za istorijsku dramu, biografski film ili nešto sasvim treće, ovogodišnji kandidati za Oskara nude širok spektar žanrova i priča koje čekaju da ih otkrijete.

Oppenheimer, konkurenti i dostupnost na streaming platformama

Popularna i kontroverzna biografska drama o nastanku atomskog doba, samo je vrh ledenog brega. U trci za Oskara učestvuju i „Poor Things“ Yorgosa Lanthimosa (feministička fantazija sa 11 nominacija) i „Killers of the Flower Moon“ Martina Scorsesea, sa 10 nominacija. Evo gde možete pogledati neke od najznačajnijih nominovanih filmova.

Oppenheimer: Ova duboka analiza početaka nuklearne ere, zasnovana na životu Roberta Oppenheimera, dostupna je za gledanje na platformi Peacocktv. Glumac Cilian Murphy nominovan je za glavnu mušku ulogu. Barbie: Ružičastom bojom uokvirena priča o ne tako ružičastim borbama za ravnopravnost i snalaženju u ’’muškom svetu’’, samopouzdanju, hrabrosti i prijateljstvu. Film koji je bio najveći bioskopski hit prošle godine, sa osam nominacija, takođe je dostupan za streaming online na HBO GO. Anatomy of a Fall: Triler francuske rediteljke nominovan je u više kategorija, od kojih ima i nominaciju za najbolju žensku ulogu. Anatomy of a Fall dostupan je za gledanje na platformi Apple TV+. Maestro: Intrigantna priča o uzbudljivom životu kompozitora i dirigenta, Leonarda Bernstajna, može se gledati na Netflixu. Film je nominovan za najbolju mušku i žensku ulogu. May December: Okarakterisana od strane filmskih kritičara kao moralno mutna, ova priča prikazuje dva lica ljubavi koja se razvijaju između osoba mlađe i starije generacije. Film postavlja pitanja o vremenu, strasti i pravoj prirodi partnerskih odnosa, a u glavnim ulogama nalaze se Džulijen Mur i Natali Portman. Možete ga pogledati na Netflixu.

Nyad: Inspirativna priča o plivačici Diani Nyad i njenim pokušajima da prepliva more između Kube i Floride, takođe je dostupna za gledanje online. Ovo je biografska sportska drama iz 2023. koju možete pogledati na Netflixu. American Fiction: U svetu gde se iz dana u dan iznova iscrtavaju granice između pravde i profitabilnosti, American Fiction prati priču o romanopiscu čija frustracija dostiže vrhunac kada shvata kako industrija zabave profitira na račun afro-američke kulture, oslanjajući se na stereotipe koji su ne samo zastareli, već i uvredljivi. Ako želite da pogledate film, to možete učiniti na linku Apple TV+. Rustin: Biografska drama iz 2023. godine, film je produciran od strane producentske kuće Mišel i Baraka Obame, koji prikazuje život aktiviste homoseksualnog opredeljenja, Bayarda Rustina, koji je pomagao Martinu Luther Kingu. Glavni glumac nominovan je za najbolju mušku ulogu. Film je dostupan za gledanje na Netflix platformi. The Color Purple: Muzička drama o odrastanju iz 2023. godine, „Boja purpura“, prati priču koja se proteže kroz četrdeset godina života Celie, afroameričke žene koja živi na jugu SAD-a i koja preživljava zloupotrebu i rasnu diskriminaciju. Ovo je druga filmska adaptacija istoimenog romana, nakon one iz 1985. godine koju je režirao Steven Spielberg. On i Quincy Jones se vraćaju kao producenti, zajedno sa Oprah Winfrey. Film možete gledati na Apple TV+. Killers of the Flower Moon: Martin Scorsese inspirisan istinitim događajima i knjigom Dejvida Grana iz 2017., odlučuje da snimi priču o strahovitim ubistvima Osage nacije smeštenu u početak 20. veka. Ovaj film oslikava brutalno ubijanje pripadnika jednog naroda od strane onih koji su žudeli za njihovim bogatstvom i zemljom natopljenom naftom. Film možete pogledati na Apple TV+.

Napoleon: U senci velikih bitaka i burnih političkih previranja, „Napoleon“, epska istorijska drama iz 2023. godine, režirana i producirana od strane Ridleyja Scotta, donosi priču o jednom od najznačajnijih figura u istoriji – Napoleonu. Sa Joaquinom Phoenixom u glavnoj muškoj ulozi i Vanessom Kirby kao njegovom ženom Joséphine, film istražuje kako su strast, moć i ambicija oblikovali život ovog kompleksnog vođe. Nominovani su u kategoriji najboljeg kostima, scenskih efekata i za produkciju. Film možete gledati na Apple TV+ i na Prime Video. Society of the Snow: Pod hladnim i nemilosrdnim nebom Anda, „Društvo Snega“ (La sociedad de la nieve), donosi istinitu priču o borbi za opstanak koja prevazilazi granice izdržljivosti. Film, zasnovan na knjizi Pabla Viercija iz 2009. godine, vodi nas na putovanje sa urugvajskim ragbi timom čiji se let tragično završava padom u nepregledne i zaleđene Ande 13. oktobra 1972. godine. Film je dostupan za gledanje na Netflix-u.

U susret Oskarima 2024, imamo jedinstvenu priliku da se upustimo u filmsko putovanje koje obuhvata neke od najboljih dela savremene kinematografije. Bilo da se radi o Napolenu, Barbie ili bilo kojem drugom filmu sa liste nominovanih, sada je lakše nego ikada da se upoznate sa repertoarom koji je oblikovao proteklu godinu.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI