Gastro vodič – uz ove savete postanite ekspert za pravljenje matcha napitaka

Tekst: Eleven eleven

Ako ste poželeli da u svoju svakodnevicu uvedete nešto neobično, a opet blagotvorno za vaše zdravlje, matcha, japanski zeleni čaj u prahu, pravi je izbor za sve koji traže ne samo napitak, već i iskustvo koje obogaćuje dane, pomaže kreiranje malih rituala uživanja i ujedno doprinose boljem zdravlju.

Sigurno ste puno puta do sad videli na Instagramu ili TikToku da influenseri tokom prikaza svojih dnevnih navika, spremaju određeni zeleni napitak, vizuelno privlačan i naročito fotogeničan. Izgleda su i oni otkrili njene benefite, a definitivno su doprineli sve rastućoj popularnosti. Sa svojom bogatom istorijom, jedinstvenim načinom pripreme i brojnim zdravstvenim prednostima, matcha nije običan čaj, već prava ceremonija koja poziva na uživanje.

Šta je u stvari zeleno piće koje je sve popularnije na društvenim mrežama?

To je fini prah napravljen od celih listova posebno uzgajanog zelenog čaja, Camellia sinensis. Ovi listovi se gaje u hladu kako bi se povećao sadržaj hlorofila i aminokiselina, što doprinosi njihovoj intenzivno zelenoj boji. Proizvodio se još u 12. veku u Japanu i tada je bio korišćen za vreme tradicionalnih ceremonija čaja. Za razliku od običnog zelenog čaja, kod matcha se koristi ceo list, što rezultira većim nivoom nutrijenata poput kofeina (u odnosu na zeleni čaj), polifenola, kvercetina, vitamina i važnih vlakana.

Kako matcha može poboljšati vaše zdravlje

Bogata antioksidantima, ona može smanjiti rizik od mnogih bolesti, uključujući kardiovaskularne poremećaje ali i određene vrste raka. EGCG (epigalokatehin galat) koji je prisutan u visokim koncentracijama, pomaže u zaštiti DNK od oštećenja i usporava rast tumora. Pored toga, matcha je odlična za zdravlje zuba jer usporava rast bakterija koje izazivaju karijes. Takođe, može poboljšati funkciju mozga i pomoći u održavanju željene telesne težine. Ako vam ne prija kafa, istražite upravo matchu jer iako ima slična dejstva i podiže energiju, zapravo ima manje kofeina nego kafa. Ako do sad niste, sada je pravi trenutak da je isprobate!

Ekspert za iced matcha latte

Potrebno je da izdvojite matcha prah, šolju hladne vode, mleko po izboru (bademovo, ovseno, kravlje ili kokosovo) i zaslađivač po želji (med, javorov sirup). Prvo promešajte dobro matcha prah kako biste uklonili grudvice, zatim umutite sa malo hladne vode koristeći bambusovu metlicu za idealnu teksturu. Napunite čašu ledom, prelijte pripremljenim matcha čajem, dodajte mleko i promešajte, a za kraj zasladite po ukusu i osvežavajući Iced Matcha Latte je spreman!

Matcha je sjajna prilika za istraživanje i uživanje u bogatstvu ukusa i tradicije. Uvođenjem čaja u dnevnu rutinu ne samo da ćete sebi obezbediti nešto novo i zdravo, već i postajete moderni deo drevne japanske kulture.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI