- Gastronomija
Gastro vodič: recept za jesenju granolu zbog koje ćete jedva čekati jutro
Postoje ti jutarnji rituali koji nam olakšaju početak dana, i pripreme nas za sve izazove koji nas iščekuju – doručak je definitivno jedan od njih.
Osim što ga lekari savetuju kao važnu sekvencu za formiranje zdravih navika, on je ujedno i ritual u kojem možemo uživati dok pripremamo misli za ostatak dana.
Jesenja granola sa ukusom koji razbuđuje – donosimo vam recept koji je kao stvoren za hladna, maglovita jutra, kada sunce neodlučno proviruje kroz oblake.
Pripremite granolu kod svoje kuće
Granola nije samo mešavina žitarica, ona je hranljiva jer je puna vlakana, proteina i energije koji će vam biti potrebni tokom celog dana. Za razliku od kupovnih verzija koje su često pune šećera, domaća granola pruža potrebnu nutritivnu vrednost, i zadovoljstvo jer ste sami pripremili nešto za sebe. Jesenja verzija kombinuje toplinu cimeta i slatkoću javorovog sirupa sa hrskavim semenkama bundeve i suvim brusnicama.
Sastojci i priprema
Potrebno vam je 6 kašika javorovog sirupa, šolja iseckanih badema, ¼ šolje ulja repice, kašika ekstrakta vanile, kašičica mlevenog cimeta, 2 ¼ šolje ječmenih pahuljica, 2 ¼ šolje ovsenih pahuljica, ¼ šolje semenki bundeve, ¼ šolje lanenog semena, ½ kašičice soli, 2/3 šolje suvih brusnica.
Priprema: u maloj šerpi pomešajte javorov sirup, ulje, vanilu i cimet i stavite na tihoj vatri da se sjedini. U velikoj posudi pomešajte suve sastojke, pahuljice, orahe, semenke i so. Kada se zagrejana smesa sa javorovim sirupom sjedini, prelijte je polako preko pahuljica tako da se rasporedi lepo i ravnomerno sve pokrije.
Promešajte i rasporedite granolu u veliki pleh, u koji ste prethodno stavili papir za pečenje, i pecite u rerni 25-30 minuta, dok granola ne postane blago zlatna. Kada se ohladi potpuno će se stvrdnuti. Izlomite je i u nju umešajte brusnice, a možete je čuvati u staklenim teglama. Služite je sa kokosovim mlekom, ili jogurtom ako ne želite vegansku varijantu, takođe možete dodati voće po želji. Prijatno!
Foto: Pinterest Arhiva