Gastro avanture – Pronašli smo recept za najukusniji kremasti i veganski tiramisu

Tekst: Marija Mladenović

Da li ste spremni za desert koji je jednako kremast, bogat i neodoljiv kao klasični italijanski tiramisu, ali u potpunosti veganski?

Ovoga puta donosimo vam recept za najukusniji veganski kolač koji će vas osvojiti na prvi zalogaj – bez jaja, mleka, orašastih plodova i tofua. Ovo je prava gastro avantura koja redefiniše klasiku i pruža novi nivo uživanja u poslasticama.

Tajna savršenog veganskog tiramisua

Zasluge za fantastičan ukus ovog kolača, leže u domaćim veganskim piškotama, maskarpone kremi na biljnoj bazi i espresso rum sirupu koji sve povezuje u skladne ukuse. Proces pripreme zahteva malo više vremena i posvećenosti, ali verujte, rezultat će biti vredan svakog uloženog minuta.

Piškote – srce tiramisua

Za pripremu vam je potrebno nekoliko osnovnih sastojaka, biljno mleko, brašno, šećer, prašak za pecivo, preciznije 120 g brašna, 50 g šećera, ½ kesice praška za pecivo, ¼ kašičice soli, 120 ml biljnog mleka (sojino, ovseno ili bademovo), kašičica ekstrakta vanile, 2 kašike biljnog ulja. Pomešajte odvojeno suve sastojke, pa ih sjedinite sa mokrim. Oblikujte piškote na papiru za pečenje u duge tanke štapiće i pecite dok ne postanu vazdušaste i zlatne u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni,  Pre nego što počnete sa natapanjem, ostavite ih da se potpuno ohlade.

Veganski maskarpone fil

Potrebno vam je: 450 ml biljnog mleka po izboru, 75 ml tamnog ruma, amareta, ili brendija, 120 g šećera, 60 g kukuruznog skroba, kašika ekstrakta vanile, 180 g veganskog maslaca. U šerpu sa debljim dnom stavite biljno mleko, rum, šećer, kukuruzni skrob i ekstrakt vanile. Sve umutite u glatku smesu bez grudvica, pa kuvajte na srednje niskoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se smesa ne zgusne. Uklonite šerpu sa toplote, pa preko hladnih kockica maslaca u velikoj posudi prelijte fil i mešajte snažno dok se ne sjedini. Pokrijte fil folijom i ohladite u frižideru pola sata, do sat vremena. Nakon toga dodajte 460 g veganskog maskarponea i mešajte u blenderu. Prethodna smesa će biti izuzetno gusta, ali ne brinite se, sve je to deo procesa.

Sastavljanje tiramisua

Veganske piškote koje su se ohladile ćete natapati espresso sirupom koji ste napravili od 160 ml skuvanog espressa, i 50 ml tamnog ruma, amareta ili brendija. U posudi za serviranje poređajte piškote koje ste prethodno na kratko umočili u sirup. Prekrijte dno i preko njega nafilujte polovinu kremastog fila. Zatim poređajte preostali deo piškota i dovršite filovanje. Pospite preko kakao prah i ohladite kolač u frižideru 4-6 sati pre posluženja.

Sigurni smo da će vas oduševiti autentični ukus i tekstura veganskog tiramisua. Po želji, možete ga napraviti dan pre i čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do trenutka posluženja.

Foto: Pinterest Arhiva

POVEZANE VESTI