Evergreen filmovi: 11 naslova koji odolevaju vremenu

Tekst: Maja Bunčić

Pred vama su naslovi koji su omiljeni publici već decenijama, a kritika im je dala najbolje ocene. Opravdano naravno.

Mnogo je filmova koji su uvršteni u kategoriju najboljih svih vremena, ali određeni su se ipak posebno izdvojili. U pitanju su danas uveliko poznati klasici koji su se zahvaljujući nekolici faktora smestili na policu pod nazivom „neprevaziđeni u istoriji kinematografije“ i koliko god vremena prošlo, oni uspevaju da oduševe nove generacije.

U pitanju su sledeći slavni naslovi, koje potpisuju ništa manje slavni režiseri:

KAZABLANKA Michael Curtiz  

GRAĐANIN KEJN Orson Welles     

LA DOLCE VITA Fellini

OZLOGLAŠENA Alfred Hitchcock

KUM Francis Ford Coppola

PULP FICTION  Quentin Tarantino

BEKSTVO IZ ŠOŠENKA  Frank Darabont 

FORREST GUMP Robert Zemeckis 

MRAČNI VITEZ Christopher Nolan

GOSPODAR PRSTENOVA Peter Jackson

LET IZNAD KUKAVIČJEG GNEZDA Milos Forman

Zašto su ovi filmovi bolji od ostalih?

Originalnost

Filmovi koji se smatraju najboljima obično su originalni i inovativni. Njihova priča, likovi, stil i tehnike snimanja su jedinstveni i pružaju gledaocima nešto novo i drugačije.

Kvalitet

Ovi filmovi su najčešće visokokvalitetni u smislu scenarija, režije, glume, fotografije, zvuka i montaže. Sve ove komponente su pažljivo usklađene da bi stvorile savršen sklad i doveli do savršenog finalnog proizvoda.

Uticaj

Najbolji filmovi ne samo da su visokokvalitetni, već su imali i veliki uticaj na filmsku industriju i kulturu uopšte. Njihov uticaj se može videti u drugim filmovima, umetnosti, modi i društvenim trendovima.

Emocije

Navedeni klasici uspeli su da dočaraju emocije na najbolji način, bilo da se radi o ljubavi, strahu, patnji, sreći ili tuzi. Gledaoci se lako mogu poistovetiti sa likovima i njihovim iskustvima, što stvara snažnu vezu i uticaj.

Vreme

Neki od najboljih filmova su stariji od nekoliko decenija, ali i dalje su relevantni i aktuelni. Vreme nije smanjilo njihovu vrednost i kvalitet, a mnogi od njih su čak postali klasici koji će se i dalje gledati i ceniti u budućnosti.

Zbog ovih faktora, filmovi koji se smatraju najboljim u istoriji kinematografije postali su ne samo umetnički i istorijski značajni, i deo popularne kulture i nasleđa. Oni su primeri kako se umetnost može sjediniti sa publikom i stvoriti nezaboravno iskustvo koje će trajati po svoj prilici zauvek.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI