Doručak kod Tifanija, ali na Instagram način

Tekst: Milena Veselinović

Zamislite da možete svakodnevno uživati u obroku okruženi sjajem i raskoši koji oduzimaju dah.

Umesto što stojite ispred čuvene draguljarnice poput Holly Golightly u kultnom filmu, vi to činite putem svog telefona, prelistavajući Instagram. Skrol, skrol…U digitalnom svetu gde je svaki trenutak gotovo idealno prikazan, a doručak Instagramično dekorisan, lako je odlutati mislima i zaboraviti na stvarnost. Naša današnja priča vodi vas kroz svet društvenih mreža gde je sve savršeno.

No, da li je zaista tako?

Nothing very bad could happen to you there…

Sticajem okolnosti i današnjeg užurbanog tempa, društvene mreže poput Instagrama postale su ogledalo života kakav želimo da imamo, a ne onaj koji zaista živimo. U potrazi za lajkovima i pratiocima, ličnim samopotvrdama i dokazivanjem prijateljima, mnogi biraju da predstave alter ego – verziju sebe koja živi u svetu bez problema, sa savršenim jutrima uz kafu na marble stolu, ovsene pahuljice ili kroasane na kojima bi pozavidela i sama Audrey Hepburn. Zašto?

Imagine all the people livin’ for today

Na trenutak pomislite na osobu koja stoji ispred izloga Tifanija, maštajući o idealnom imaginarnom životu koji se odvija unutra. To je slika koju Instagram prodaje – život unutar šarene svetleće kutije, dostupan samo onima koji se usude da sanjaju. Ali, kao što Holly zna, stvarni život se odvija izvan tih okvira.

Instagram stvara iluziju da je luksuz dostupan svima. No, iza lepih fotografija krije se realnost – jutarnja kafa je obično brzo popijena kod kuće ili možda prosuta po tom istom mermernom stolu, a ne u nekom egzotičnom kafeu. Savršeno iscenirani set u kojem se isprobava novi outfit behind the scene krije gomilu razbacanih stvari iz ormara. Ova platforma oblikuje našu percepciju stvarnosti, gde se svi trude da izgledaju kao da su bolji od nas, da imaju, putuju i vole više. Ali po kojoj ceni?

Činjenica je da nas društvene mreže danas konzumiraju u većoj meri nego mi njih, i za to smo odgovorni mi sami. Stručnjaci su već odavno dokazali direktnu vezu između korišćenja društvenih mreža i određenih negativnih stanja kao posledica. Biti offline danas je nova doza luksuza koja je svima preko potrebna, kako bismo se konektovali sa nama samima i živeli u trenutku. 

Perfect illusion

Kao što Holly u filmu mašta o svetu čiji nije deo, tako na Instagramu često zavirujemo u živote drugih, zamišljajući kako bi bilo iskusiti takve trenutke. Ali vredi se zapitati – da li je ta tuđa, možda izmišljena, stvarnost, vredna gubljenja onoga što zaista imamo? Instagram nam može dati osećaj da poput najsjajnije ogrlice živimo u Tifanijevom izlogu, ali pravi život, sa svim svojim nesavršenostima, dešava se upravo kad odložimo telefon. Ne, trava nije zelenija u tuđem dvorištu.

Možda je vreme da se zapitamo, šta je to što zaista želimo: život u sjaju izloga ili autentičnost pravog doručka kod nas samih – onog koji možemo dodirnuti, osetiti i zaista doživeti?

Foto: Promo

POVEZANE VESTI