Disconnect to reconnect: Istinita priča o offline univerzumu

Tekst: Milena Veselinović

Prema pojedinim statistikama utvrđeno je da dnevno ispred ekrana telefona provodimo u proseku oko sedam sati. Kod nekih osoba je ta cifra manja, ali postoje primeri gde je screentime znatno duži od prosečnog.

Opšti je zaključak da smo previše izloženi digitalnom poretku koji umesto da konzumiramo umereno, konzumira nas u neograničenoj meri. U okviru jedne britanske naučne studije iz 2018.godine, donet je zaključak da postoji povezanost između preteranog korišćenja društvenih mreža i poremećaja pažnje, nesanice, pojave anksioznosti i depresije, kao i gubitka koncentracije kod ljudi.

Pitamo se, koliko su nam društvene mreže pomogle da se povežemo, i da li je taj postupak samo doprineo da se zapravo udaljimo od nas samih?

Autor Fomo Sapiens, Patrick McGinnis

Trava je uvek zelenija u tuđem dvorištu…

Potreba da smo stalno online da ne bismo nešto propustili, razvila je svojevrstan strah označen kao FOMO, fear of missing out. Ovu kovanicu napravio je pisac i govornik Patrick McGinnis, autor bestseller-a izdanja F.O.M.O i podkasta FOMO Sapiens. Pojam označava iskrivljenu percepciju realnosti, postepeni gubitak samopouzdanja i samozadovoljstva, ujedno razvoj uverenja da neko drugi živi boljim životom od nas samih. Iz tog emotivnog stanja da je nešto što smo videli na društvenim mrežama zabavnije od situacije u kojoj smo trenutno, javlja se anksioznost i briga da nam nešto promiče u životu. Tuđa iskustva nam se čine interesantnijim od naših. Upravo iz tog razloga razvija se navika konstantnog proveravanja društvenih mreža.

Isključi telefon, uključi sebe

Nepisano je pravilo da je prvi korak ka rešenju problematične situacije, prihvatanje činjenice da ona usporava naš personalni razvoj. Moramo osvestiti problem da bismo znali kako da ga rešimo. Da li vam se desilo da iskusite stres kada ugledate neku fotografiju na Instagramu? Vaši prijatelji su možda na zabavi koju vi propuštate zbog obaveza, kolega je na odmoru na najdivnijoj plaži u Meksiku, a sve što vi osećate je anksioznost koja vas zbunjuje. Taj osećaj da svi iz vaše okoline vode kvalitetnije živote od vašeg označavamo kao FOMO. On je uzročnik stresa, depresije, ljubomore i nesigurnosti. Ometa napredak, prepreka je na putu poslovnog razvoja i utiče na stvaranje navike da moramo stalno biti pri telefonu i online kako nam nešto ne bi promaklo.

To ne ostavlja puno prostora za rad na sebi. Tehnologija koja nam je dostupna sjajan je alat za povezivanje i sticanje informacija, ali istovremeno na nju trošimo previše vremena. Potrebno je da se distanciramo od nekih modernih izuma kako bismo ostvarili bolju konekciju sa samim sobom, jer njen nedostatak vodi u životni disbalans.

Digitalni detoks: do not disturb

Da li biste sebe svrstali u osobe koje stalno proveravaju notifikacije ili se javljaju čim telefon zazvoni? Naravno, nije nemoguće da ste u baš tom momentu od velike važnosti za rešavanje neke situacije. Ali koliko je zaista stvar hitna, a koliko ste samo navikli da ste uvek dostupni i na usluzi drugima? Jedan od načina da eliminišete ovu naviku jeste da odredite prioritete. Nakon buđenja ne bi trebalo odmah da proveravate svoj telefon. Umesto toga, uradite lagane vežbe za istezanje, napravite sveže ceđeni sok, uživajte u doručku, pročitajte par stranica omiljene knjige. Neka vaš prioritet bude da se nakon buđenja povežete sa svojim unutrašnjim bićem kroz male rituale, a ta tehnika omogućava da učimo nove stvari i negujemo odnose sa ljudima iz okruženja. Na ovaj specifičan i jednostavan način kreira se autentični prostor za sabiranje sopstvenih misli i kutak za izgradnju ličnosti.

Povratak sebi

Boravak u prirodi u direktnoj je vezi sa mentalnim zdravljem, on poboljšava raspoloženje, relaksira i pomaže da se osećamo bolje. Jedna studija sa Univerziteta Stanford govori upravo o pozitivnim efektima koje šetnja u prirodi ima na naš um. Tokom šetnje biohemija mozga se menja na način da se naše misli oslobađaju od negativnog razmišljanja. Ovo je ključno za eliminaciju stresa. Ne brinite za sitnice, posvetite taj trenutak sebi. Osetićete se revitalizovano a to će biti vaša najveća nagrada.

Prisutnost u sadašnjem trenutku

Evolucija naše planete je od nastanka pa do danas aktuelna tema.  Tehnološke inovacije nepokolebljivo pomeraju liniju našeg razvoja u oba pravca. Proces digitalne detoksikacije nije lak, posebno ako ste zavisnik od notifikacija. Potpuno razdvajanje od uređaja nije rešenje, ali pronalazak prave mere jeste. Analizirajte koliko često tokom dana koristite telefon i jasno definišite svoj cilj. Evo nekoliko ideja kako da digitalnu apstinenciju primenite u praksi:

  1. Isključite sve notifikacije sa društvenih mreža. Umesto toga odvojite maksimum sat vremena dnevno da odgovorite na sve zaostale poruke i pozive.
  2. Povežite se sa ljudima koji su vam bliski. Nijedan online chat ne može zameniti lepotu ljudskog razgovora kada ste sa nekim suočeni oči u oči u istoj prostoriji. Idite na tu dugo dogovaranu kafu sa prijateljicom.
  3. Istražite svoju kreativnost. Umesto što stalno skrolate po Instagramu u potrazi za inspiracijom, pronađite malo vremena da stvorite nešto svoje. Učite nove veštine, upišite kurs slikanja ili saznajte koji vas hobi ispunjava.
  4. Vežbajte. Možda ste do danas imali izgovore da ne odete u teretanu, ali ovo je vaš trenutak za menjanje navika i kreiranje stvarnosti koja vas ispunjava i čini boljom verzijom vas samih. Idealna forma više nije mit, već stvar vaše odluke.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI