- Gastronomija
Kada bi oktobar imao ukus, to bi bio ukus bundeve
Tekst: Viola Vasiljević
U prelaznim danima, kada miris sveže pečenih kestena ispuni vazduh, jedan plod postaje apsolutni protagonist na trpezi – govorimo o bundevi.
Njena zlatna unutrašnjost bogata vitaminima, i predivna slatkasta aroma čine je savršenom za razna kulinarska istraživanja. Sa vama delimo tri preukusna recepta koja će vas inspirisati u jesenjim danima.
Jesenji potaž od bundeve
Ovo kremasto, toplo jelo savršeno će vas ugrejati u hladnim oktobarskim večerima.
Potrebni sastojci:
- ½ kg bundeve
- 50 g maslaca
- Srednja glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- Šargarepa
- 2 krompira
- Biber, so, peršun po želji i
- 50 ml pavlake za kuvanje
Priprema: Iseckajte sve sastojke na kockice (luk, šargarepu, krompir), pa ih propržite desetak minuta na maslacu. Dodajte oko 500 ml vode i kuvajte oko pola sata u poklopljenoj posudi na srednjoj temperaturi. Nakon što su se sastojci skuvali, izvadite ih i izmiksajte u blenderu dok ne dobijete kremastu teksturu. Zatim ih vratite u vodu u kojoj su se kuvali da sve proključa. Začinite po ukusu. Poslužite potaž sa malo pavlake i posutim prženim semenkama bundeve.
Oktobarski tart od bundeve
Tanko testo prekriveno pireom od bundeve, začinjenim muskatnim oraščićem i cimetom i pečeno do zlatne boje. Ovaj tart ne samo da je ukusan, već je i prava poslastica za oči!
Potrebni sastojci:
- 80 g maslaca
- 200 g integralnog keksa
- 250 g kuvane bundeve
- 15 grama gustina
- 1 jaje
- 5 dl neutralne pavlake
- Cimet, vanilin šećer, muskatni orah
- 100 g smeđeg šećera
Priprema: Za koru je potrebno da u blenderu izmrvite keks pomešan sa maslacem. Zatim smesu ravnomerno rasporedite po kalupu za tart koji ste prethodno namazali sa malo putera. Stavite posudu u zamrzivač da se stegne dok vi pripremate fil. U dublju posudu dodajte šećer, neutralnu pavlaku i kuvajte na blagoj vatri dok se sav šećer ne istopi. Zatim dodajte ispasiranu kuvanu bundevu, gustin, cimet, muskatni orah po želji i celo jaje pa sve sjedinite. Izvadite kalup iz zamrzivača i preko njega izlijte fil koji ste spremili. Zapecite u rerni na maksimum pola sata pri temperaturi od 170 stepeni. Tart služite ohlađen uz kuglu sladoleda od vanile.
Pasta sa bundevom i parmezanom
Testenina u sosu od bundeve, belog luka, sa svežim ruzmarinom, prelivena maslinovim uljem i posuta parmezanom. Jednostavno, brzo, a tako ukusno!
Potrebni sastojci:
- Pakovanje paste po želji
- 250 g skuvane bundeve
- 2 glavice crnog luka
- Praziluk
- 100 ml pavlake za kuvanje
- Maslinovo ulje
- Svež ruzmarin
- 1 čen belog luka
- Parmezan
- So, biber po želji
Priprema: U tiganju na malo maslinovog ulja prodinstajte praziluk i crni luk, a zatim nakon desetak minuta dodajte iseckani beli luk. Nakon što luk dobije kristalno žutu boju, dodajte ispasiranu bundevu uz neprestano mešanje. Potom dodajte pavlaku za kuvanje i začine po želji. Sos je pripremljen nakon petnaestak minuta. U odvojenoj posudi obarite testeninu, pa nakon što je skuvana dodajte u sos i sve sjedinite. Servirajte uz malo svežeg ruzmarina i posutog parmezana odozgo.
Oktobar je mesec kada se priroda i kuhinja spajaju u savršenom skladu, oslanjajući se na krunski dragulj oktobarske kuhinje, koji nas podseća na to da je važno ceniti sezonske plodove i uživati u raznolikosti ukusa koje nam svaka sezona donosi. Kroz ova tri recepta, bundeva nas vodi na gastronomsku avanturu koja slavi jesen u svom najsvetlijem i najukusnijem izdanju.
Foto: eleven eleven