TV serija koju gledamo: La Maison – Moda na ivici propasti

Tekst: Marija Mladenović

Serija ’’La Maison’’ uvodi nas u glamuroznu, ali turbulentnu svakodnevicu porodice Ledu – modna kuća Ledu, jedno od poslednjih nezavisnih modnih imena u Francuskoj, suočena je sa brojnim izazovima. Ova serija, dostupna na Apple TV+, priča o dinastiji koja se bori da održi svoju reputaciju i moć u svetu luksuzne mode.

O čemu se radi u seriji?

Legendarni dizajner Vincent Ledu (Lambert Wilson) na čelu je prestižne modne kuće, ali njegova karijera polako počinje da se urušava nakon skandala. Incident sa bogatom korejskom klijentkinjom dovodi kuću Ledu u centar pažnje, i pokreće seriju događaja koji stavljaju pod znakom pitanja budućnost ove modne kuće, ali i samog Vincenta na čelu kompanije. Suočen sa svojom kreativnom iscrpljenošću i potrebom za nasleđem, Vincent neće lako prepustiti svoju poziciju rivalima. Pored njega, u igri su i drugi članovi dinastije Ledu, uključujući njegovog rođaka Robinsona (Antoine Reinartz), koji mašta o tome da postane dizajner. Rivalska porodica Rovel, predvođena Diane (Carole Bouquet) stoji sa druge strane, i dodatno utiče na sam zaplet serije.

Ono što ’’La Maison’’ izdvaja od ostalih modnih drama je sloboda kojom su autori José Caltagirone i Valentine Milville manipulisali pričom. Umesto da slepo prate živote ikona Yves Saint Laurenta, ili Coco Chanel kao što je to urađeno u jednoj drugoj TV drami, napravili su seriju koja je kreirala fiktivni svet, ispunjen bogatim, moćnim, nesavršenim likovima.

A šta kažu kritičari?

Vizuelno, ’’La Maison’’ oduzima dah, zapanjujuće lokacije, pravi modeli, raskošni kostimi, skupa produkcija, pažljivo osmišljen dizajn seta, sve ovo je postavilo nove standarde za modnu estetiku na malim ekranima. Kritičari su podeljeni, neki hvale seriju zbog zanimljivog pogleda na industriju, drugi ipak ističu da je previše u žaru sapunica i manje ozbiljna od konkurentnih TV drama. Ipak, ta ’’sočnost’’ je čini tako privlačnom za gledanje. Pojedinci su je čak nazvali i modna ’’The Crown’’ izvedba.

Serija ’’La Maison’’ možda je ostvarenje koje ne redefiniše televiziju, ali sigurno pruža neodoljivo zabavno iskustvo gledanja. U središtu priče je univerzalna borba jedne porodice da opstane i preživi izazove, obojena umetnošću i modnim ekstravagancijama sveta visoke mode.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI