Emotivni udari i krhkost ljudske prirode: predstava ’’Vrat od stakla’’ oduševljava beogradsku scenu

Tekst: Marija Mladenović

Predstava u režiji Jagoša Markovića, i prema tekstu poznate srpske talentovane spisateljice Biljane Srbljanović, ’’Vrat od stakla’’, već nekoliko godina unosi dah emocionalne iskrenosti na scenu Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Ovaj komad koji spaja u sebi i tragediju i humor, snažno udara na osećanja, izaziva smeh i suze, dok na suptilan način govori o krhkosti ljudske prirode.

Priča o porodici i unutrašnjim borbama 

U središtu priče je beogradska porodica, predvođena generacijama žena – Bogdanka je nepokolebljiva baka od 70 i nešto godina, koju maestralno tumači Seka Sablić, njene ćerke su Svetlana (Anita Mančić) i Nadežda (Vesna Trivalić), a tu je i unuka Mirna (Milica Gojković). Ovaj matrijarhat biva izmešten i svakodnevice i uzrujan jednim sudskim pozivom koji im menja život u srži, pokrećući lavinu potisnutih osećanja i neizrečenih tajni. Naime, dobijaju rešenje o restituciji kojim će im biti oduzet stan u kojem su sedam decenija živele. Sve se dešava u atmosferi uzavrelog Beograda, u pozadini se čuju demonstracije, a unutar četiri zida koja posmatramo na pozornici odvija se prava drama sačinjena od svakodnevnih nesigurnosti, unutrašnjih sukoba i pokušaja razumevanja.

Glumačka ekipa koja oduševljava

Osim sjajnog scenarija koji je napisala vrhunska Biljana Srbljanović, jedan od najjačih elemenata kod ove predstave je glumačka ekipa sačinjena od pravih doajena ove profesije. Uloge su podeljene tako da svaki lik nosi sa sobom neku autentičnost koja ga izdvaja. Seka Sablić je maestralna u ulozi Bogde, Vesna Trivalić odlično dočarava Nadeždu, Anita Manić Svetlanu. Dragan Mićanović briljira kao Ljuba koji ’’stalno spava’’, dok Marko Janketić, Irfan Mensur, Slobodan Tešić i drugi, donose dubinu samoj priči. Njihova izvođenja su dirljiva, slojevita i ponekad bolno realna.

Emocionalni vrtlog na sceni JDP-a

Od svoje premijere u oktobru 2018. predstava ne prestaje da privlači publiku, nudeći tragikomediju u najboljem izdanju. Ona prikazuje dijaloge i srceparajuće momente koji prikazuju svakodnevne bitke sa kojima se mnogi mogu poistovetiti. Kombinacija smešnih i tužnih scena, nekada gotovo u istom dahu, oslikava kompleksnost ljudskih odnosa.

Predstava se igra na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a sledeće prikazivanje zakazano je za 28. septembar. Više o predstavi i kartama saznajte ovde.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI