Od žene za žene – Kako je dizajnerka Nensi Dojaka uzburkala svetsku modnu scenu svojim kreacijama

Tekst: Jovana Ristić

Njeno ime se brzo uzdiže na svetskoj sceni, predstavljajući pravu revoluciju u svetu ženskog dizajna.

Kreacije koje stvara, poznate po senzualnim krojevima i neobičnim detaljima, privukle su pažnju mnogih poznatih ličnosti. Nose ih Irina Shayk, Zendaya, Anya Taylor Joy, Kendall Jenner, Lila Moss, Alexa Chung, a Nensi Dojaka postala je sinonim za hrabru, elegantnu i seksi modu. Ko je u stvari ona, i kako je postigla takav uspeh?

Početak sna i stil koji osvaja

Nensi je rođena 1993. u Albaniji, ali je svoj san o modi počela da ostvaruje u Londonu gde je i završila osnovne i master studije na prestižnom Central Saint Martins univerzitetu. Tokom školovanja, imala je vredne prilike da se usavršava kod poznatih dizajnera kao što su Peter Pilotto i Fyodor Golan. Svoj brend pokrenula je 2017. i od tada niže uspehe.

Haljine koje stvara inspirisane su devedesetim godinama i uglavnom imaju transparentne nabrane, sheer detalje na sebi, i elemente koji podsećaju na donji veš. Komadi su često asimetričnih krojeva, tankih bretela, sa prorezima i providnim tkaninama, što daje dozu provokativne ženstvenosti. Dizajnerka se igra kontrastima, kombinijući svilu i jersey tkaninu, stvarajući komade koji su i casual ali i za posebne prilike. Inspirišu je i organski oblici i cveće, a sve se to da naslutiti i po njenim delikatnim modelima

Svetska slava i priznanja – zvezde vole Nensi

Veliki preokret u karijeri dogodio se 2021. kada je osvojila prestižnu LVMH nagradu za mlade dizajnere. Uz nju je dobila i 300 hiljada evra kao i jednogodišnje mentorstvo od strane stručnjaka iz LVMH. To joj je pomoglo da proširi svoj tim i unapredi proizvodnju. Dojaka je počela saradnju sa novom fabrikom u Italiji, i fokusirala se na upotrebu održivih materijala, što njen rad čini još značajnijim u savremenom modnom svetu. Njene haljine obožavaju Bella Hadid, Emily Ratjakowski, Sophie Turner, Carey Mulligan, koje na crvenim tepisima ponosno nose toalate sa Dojaka potpisom. Zastupljena je u prestižnim prodavnicama kao što su Selfridges, Farfetch, LuisaViaRoma i Mytheresa, a kod nas njene sandale možete pronaći u fratelli.rs

Planovi za budućnost uključuju povećanje asortimana i prilagođavanje širem spektru publike, ali sve to uz poštovanje standarda brenda i prepoznatljivosti. ’’Kada sam počela, moja publika je bila veoma mlada, a sada sa razvijanjem novih kolekcija i jačim izgledom, publika se povećava, i želim da moje kreacije budu još svestranije’’. Ovo je izvrstan primer kako strast u sinergiji sa talentom i istrajnošću, ume da dovede do svetske slave.

Foto: Nensi Dojaka

POVEZANE VESTI