Umetnost iznad tla – Ivan Meštrović i levitirajuće skulpture jaja

Tekst: Jovana Ristić

Umetnost koja izaziva osećaj fasciniranosti i gledanja u čudesne stvari dostiže svoj vrhunac u radu Ivana Meštrovića, konceptualnog umetnika čije levitirajuće skulpture jaja pomeraju granice percepcije i tehnike.

Ivan Meštrović, rođen 1979. godine, stvara u svojim umetničkim laboratorijama – Mestrovic Artlab, smeštenim u Monaku, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Mađarskoj. Ove lokacije nisu slučajno odabrane – one predstavljaju savršeno okruženje za istraživanje i inovaciju, omogućavajući umetniku da razvije dela koja kombinuju umetnost i nauku u jedinstvenom spoju.

Fascinacija arhitekturom i umetnički radovi

Inspirisan radovima brazilskih arhitekata Oscar Niemeyera i Isaya Weidnfelda, Meštrović je kroz arhitekturu zakoračio u svet savremene umetnosti. Kroz instalacije i konceptualne skulpture, on istražuje granice forme i prostora, ističući aspekte sveta koje često uzimamo zdravo za gotovo, a koje bi nas trebalo više impresionirati i fascinirati.

Levitirajuća jaja – EGGS serija

Najpoznatija dela definitivno su ova jaja koja predstavljaju rađanje i stvaranje. Jaje je univerzalni simbol koji je blisko povezan sa nastankom sveta, prepoznatljiv kroz istoriju mnogih kultura – Kelta, Egipćana, Grka, Japanaca. Dolaze u različitim veličinama – od 52 cm za unutrašnje postavke do impresivnih 3 metra za spoljašnje instalacije. Materijali korišćeni za izradu ovih jaja su među najređima, najneobičnijima, najdragocenijima i najopasnijima na Zemlji. Primera radi, tu je jaje izrađeno od kamena koji je koristio Michelangelo koje još sadrži i 24K zlato, zatim jaje koje sadrži dobro izolovani radioaktivni otpad iz Fukušime i Černobila, jaje izrađeno od 8000 godina starog drveta, a pored njih Meštrović koristi crni granit, brazilsku plavu granitnu strukturu, bianco carrara mermer i specijalno dizajnirani Midnight Chrome materijal, stvarajući skulpture koje oduzimaju dah.

Globalna prepoznatljivost i izložbe

Mestrovic EGGS Dubai je stalna postavka u Eden Gallery Dubai Mall, gde su izložene četiri skulpture iz serije EGGS. Ona je značajno obeležje umetničkog puta Ivana Meštrovića, jer ga je uvela među „Fine Artists“ galerije Eden, uz poznata imena kao što su Gal Yosef, Edoardo Kobra i Alec Monopoly. Nezaobilazna je destinacija za ljubitelje umetnosti i kolekcionare, i pruža priliku da se uživo doživi Meštrovićeva jedinstvena umetnička vizija i majstorstvo.

Estetski zadivljujuće, ove skulpture sa sobom nose izuzetnu simboliku koja pokreće naše umove i spaja nauku i umetnost sa istorijskim nasleđem. Kroz njih nas autor podseća na tajne lepote sveta koji nas okružuje, dok nas istovremeno poziva da preispitamo svoju ulogu u beskrajnom univerzumu.

Foto: ivanmestrovic.art

POVEZANE VESTI