11:11 gradska dešavanja: Od Jazz festivala do Međunarodnog sajma knjiga

Tekst: Milena Veselinović

Oktobar u Beogradu ove godine ne miruje. Grad koji je uvek živ sada pulsira energijom kulturnih dešavanja koja obećavaju da će oktobarske dane učiniti nezaboravnim.

Od zvuka džeza koji nas vraća u prošlost, preko stranica knjiga koje nas odvode u različite svetove, do plesnih koraka koji nas podsećaju na daleku Irsku, Beograd je ovog meseca epicentar umetnosti i kulture.

Dani Ermitaža – Narodni muzej Srbije

Izložba koja menja pravila igre i približava umetnost na sasvim nov način stiže u srce Beograda. Ermitaž, ruski krunski dragulj među svetskim muzejima, dolazi u Narodni muzej Srbije s projektom „Nevidljiva umetnost. Za granicom vidljivog“, izazivajući tradicionalne norme muzejske interakcije. Ova izložba nije samo vizuelno iskustvo, već i poziv posetiocima da doslovno dodirnu prošlost. I dok se većina muzeja drži stroge politike „Ne diraj!“, ovde su posetioci ne samo ohrabreni, već i pozvani da se povežu sa eksponatima.

Bilo da je reč o drevnim zidnim slikama Pendžikenta ili o trodimenzionalnim kopijama pasa, ova izložba je prilika da se umetnost doživi na sasvim nov, duboko ličan način.

Izložba počinje 24. oktobra i trajaće do 29. oktobra, a više o svim detaljima možete informisati na linku ovde.

Živele knjige – 66. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Šta to okuplja na jednom mestu pasionirane poštovaoce književne umetnosti, mlade čitaoce željne susreta sa omiljenim piscima, i one koji u kreativnom štivu traže beg od svakodnevice? Odgovor je jasan – 66. izdanje Međunarodnog beogradskog sajma knjiga. Ovog oktobra ulazimo u lavirint, koji postaje sinonim za šetnju među redovima knjiga, susretima sa autorima i razmenom misli s istinskim ljubiteljima pisane reči.

Sajam će trajati od 21. do 29. oktobra, a sve sale su otvorene za posetioce od 10 do 20h, vikendima do 21h. Cena ulaznice je 350 dinara.

Beogradski džez festival 2023 – Muzičko putovanje kroz vreme i prostore

Dom omladine Beograda postaje domaćin 39. Beogradskog džez festivala na kojem će se okupiti preko 100 umetnika iz 20 zemalja. Sa sloganom „JAZZSCAPES“, festival nas vodi na putovanje kroz muzičke pejzaže, odajući počast burnim dvadesetim godinama prošlog veka i šireći zavodljivost džeza na svakom koraku.

Više od pola veka, Beogradski džez festival predstavlja pravo blago za sve ljubitelje ovog pravca, nudeći mnogo više od muzičkog iskustva. Ove godine, festival obećava širok spektar žanrova, od klasičnog svinga do eksperimentalnih avangardnih tonova, spajajući tradiciju i inovaciju. Tu su i premijere – devet sastava će predstaviti potpuno nove kompozicije, dok će se velikani poput američkog gitariste Džon Skofilda i italijanskog saksofoniste Stefano Di Batista pridružiti svečanom programu.

Festival traje od 24. do 29. oktobra, a više informacija o samom programu i kartama saznajte ovde.

Duh Irske – Rhythm of the Dance

U srcu Beograda, energija Irske oživeće na sceni MTS Dvorane, prenoseći nas u svet gde se tradicija i savremenost susreću u harmoničnom plesu. Plesna senzacija koja je osvojila svet svojom neodoljivom kombinacijom keltskih melodija i savremenih ritmova sada dolazi kod nas. Osetite pulsiranje metropole kroz svaki korak, dok vam srce brže kuca uz zvuke autentične irske muzike i hipnotišuće pokrete plesača.

Plesni show se održava 27. oktobra 2023. godine, u MTS dvorani sa početkom u 20h. Ulaznice možete kupiti ovde.

Čekajući stalnu postavku – Istorijski muzej Srbije

Institucija koja je već šest decenija čuvar sećanja naše zemlje, otvarila je svoja vrata za izložbu pod intrigantnim nazivom „Čekajući stalnu postavku“.

Posetioci imaju mogućnost da prošetaju stazama istorije, i svedoče o životima i nasleđu dveju dinastija koje su oblikovale sudbinu Srbije – Karađorđevića i Obrenovića. Osim što je ova izložba hronološki prikaz događaja, ona je ujedno duboka i emotivna studija o tome šta znači biti deo tih porodica, o njihovom kulturnom i duhovnom nasleđu koje prelazi granice materijalnog.

U subotu 28. oktobra od 13h organizovano je tematsko vođenje kroz Dinastiju Obrenović, od strane kustosa Lazara Sakića. Više informacija o ulaznicama saznajte ovde.

Dok se povezujemo sa prošlošću i imamo prilike da uživamo u sadašnjem trenutku, Beograd nas poziva da zajedno proslavimo život kroz različite forme umetničkog izražavanja. Ne propustite priliku da postanete deo ovih nezaboravnih iskustava.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI