Zidanje Skadra – spektakl koji se ne propušta

Tekst: Ivona Lekan

Da je pokret moćniji od bilo koje reči uverićete se ukoliko pogledate Zidanje Skadra – senzacionalno remek delo u Bitef teatru koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Zvezde prvog 11:11 editorijala i članovi Bitef dance grupe na čelu sa koreografom Milošem Isailovićem, glavni su protagonisti emotivnog, potresnog i briljantnog spektakla koji se ne propušta. Snažna muzika i genijalna koreografija na eteričan način dočaravaju tragičnu priču o ljubavi, poverenju, nadi i epskom požrtvovanju koje ni vreme ne može da izbriše.

Grad gradila tri brata rođena

Jedna od najdirljivijih narodnih pesama svih vremena koju je Vuk Stefanović Karadžić zabeležio nakon što je poslušao pevanje starca Raška, poslužila je kao inspiracija za stvaranje predstave koja budi najskrivenije emocije i podstiče na duboko razmišljanje o snažnim porukama utkanim u svaki segment predstavljen kroz verne pokrete plesača.

U srži predstave je sukob epskih proporcija između pozicije koja zahteva sve i pozicije koja daje sve, svemoćnog boga i žrtvovanog sina, beskrajnih nebesa i plodne zemlje koja se bezuslovno i iznova – žrtvuje. Naime, kada tri brata Mrnjavčevića uz sav trud, blago i brojne majstore godinama ne uspevaju da sagrade grad, ukazuje im se vila koja najstarijem bratu govori kako bez žrtve koju će zazidati u zidine, nikada neće uspeti.

Tada na test stupaju poverenje, ljubav i poštenje, ali i možda najsnažnije požrtvovanje ikada opevano, a uverljivo, dirljivo, potresno i snažno predstavljeno magičnim pokretima Bitef dance grupe.

Spektakularna koreografija, snažna muzika i moćna scenografija

Pored umetnika Miloša Isailovića koji je osmislio sjajnu koreografiju i koncept, u predstavi igraju članovi Bitef Dance Company: Tamara Pjević, Ivana Savić Jaćić, Milica Jević Drndarević, Staša Ivanović, Katarina Anić, Jakša Filipovac i Dejan Bošković. Dramaturg predstave je Bojan Đorđev, a muziku za predstavu komponovala je Irena Popović Dragović.

Za zanimljive i autentične kostime zadužena je bila Selena Orb, a za moćnu scenografiju koja je celokupnoj priči daje poseban šarm – Andreja Rondov i Jovana Višnjić. Zidanje Skadra premijerno je izvedena 29. avgusta ove godine na festivalu „Ćirilicom“ na sceni između crkava u Starom gradu u Budvi, u produkciji Bitef teatra, festivala Ćirilicom, JU Narodne biblioteke Budve i BeoArt-a, a trenutno je na repertoaru Bitef teatra u Beogradu.

Umetnik koji govori pokretom

Pričati telom – tako da svi razumeju, osete i dožive – nije lak zadatak, ali je umetniku koji iza sebe ima zavidan broj predstava kao igrač, ali i kao koreograf, prirodan i omiljen. Kako sam kaže, u balet se zaljubio onog trenutka kada je stigao na ovaj svet, te je njegova sposobnost da misli i stvara kroz pokrete, veoma organska i instinktivna. Za prvenac „Dunjaluk“ dobio je nagradu „Dimitrije Parlić“, njegova „Životinjska farma“ bila je pravi uspeh, a „Zidanje Skadra“ smatra svojim najzrelijim delom do sada.

Kao igrač je, takođe, dobitnik brojnih nagrada, uključujući „Smiljana Mandukić“ koju dodeljuje UBUS, a od 2016. godine radi kao asistent koreografa Edvarda Kluga sa kojim postavlja projekte u Nacionalnom Baletu u Rigi, Mariborskom, Bečkom i Ciriškom Baletu, Baletu Novosibirska, Boljšoj teatru u Moskvi.

Ulaznice za delo koje ne predstavlja samo spektakularan balet, već svojevrsno iskustvo za sva čula, možete kupiti ovde.

Foto: Promo, Instagram

POVEZANE VESTI