Workout rutina za vreme putovanja

Tekst: eleven eleven

Da razjasnimo odmah na početku, niste u obavezi da trenirate kada ste na putovanju.

Na odmoru je glavni fokus na vašoj obnovi energije, relaksirajućem momentu i stavljanju svih obaveza po strani. Vaše je da se prepustite uživanju i napunite svoje mentalne baterije. Međutim, postoji više razloga zbog kojih vam može prijati vežbanje kada ste na putu daleko od kuće.

Ako često putujete zbog posla, narušavanje rutine i preskakanje treninga može škoditi telu i biće vam potrebno više vremena da se vratite u formu. U tom slučaju vežbanje i kada ste na putovanju jedini je praktičan način da sačuvate kondiciju. Međutim, kako isplanirati vežbe ako hotel u kojem odsedate nema prigodnu teretanu ili drugi prostor za vežbanje?

Važnost uspostavljanja rutine

Ukoliko je vaša rutinu na autopilotu, onda vam ona pomaže da je oponašate i poštujete gde god da ste. Prirodno je da će se prilagoditi i neće biti identična kada niste u uslovima na koje ste inače navikli, ali promena može biti pozitivna stvar. Važno je ispoštovati pravilo 3 povezana činioca: vežbanje, oporavak i ishrana. Ovo savetuje Ariel Foxie, fitnes i wellness konsultant i trener. On ističe da je potrebno imati definisani režim i disciplinu u pogledu vežbanja ali i ishrane.

Prigrlite promenu

Iako ste možda vaše omiljene tegove ostavili kod kuće, niste u blizini vašeg voljenog stepera, ili druge sprave za vežbanje, posmatrajte novu lokaciju kao izazovnu priliku da učinite nešto drugačije, a ne prepreku zbog koje biste preskočili trening. Kada bukirate hotel, vidite ima li hotel gym, ili istražite teretane u blizini i pronađite onu koja vam se dopada. Nemojte sabotirati sebe već se podstaknite na napredak. Iskoristite prednost drugačijeg prostora i teretane koja se razlikuje od vaše. Vašem telu prijaće raznovrsnost vežbi.

Ponesite svoje omiljene gedžete za vežbanje

Ovo je primenjivo ukoliko niste ograničeni količinom prtljaga koji možete spakovati sa sobom. Možda ne možete poneti vaš sobni bicikl, tegove ili džak za boks, ali za vaše najudobnije patike, garderobu za teretanu, rukavice i trake za vežbanje uvek se može pronaći mesta. Theragun prenosivi masažer zauzeće minimum prostora u prtljagu a biće vam veran saputnik koji će pomoći da se nakon vežbanja mišići opuste.

Ponašajte se kao lokalac

Izađite iz zone komfora i prošetajte tokom dana do obližnjeg marketa, parka, suvenir shop-a ili pijace. Umesto lifta možete koristiti stepenice što će prijati mišićima vaših nogu, a jutarnje istezanje i trčanje pomoći će vašoj cirkulaciji i opštem blagostanju.

Najbolji način da ostanete u formi jeste predani rad na sebi i konstantan napredak kao i prilagođavanje novim uslovima. Nema većeg izazova od takmičenja sa samim sobom!

Foto: eleven eleven

POVEZANE VESTI