Vinoteka Decanter – prestižne etikete sveta

Tekst: Danka Grubačić

Najkvalitetnija vina iz celog sveta koja se degustiraju uz bogate zalogaje i u atmosferi koja poziva na potpuni hedonizam – to je iskustvo koje pruža vinoteka u Beogradu na vodi.

Novo mesto na vinskoj sceni Srbije, Shop&Bar Decanter, krojeno je po meri publike koja vinsku kulturu razume kao spoj umetnosti i nauke. Na ovom mestu ljubav i poštovanje prema vinu slave se u svakom detalju, od sofisticiranog enterijera kojim dominira polukružni, viseći kavez sa policama i centralnim walk-in hladnjakom, do izbora vina na čašu koji je toliko bogat da pruža mogućnost putovanja do najudaljenijih tačaka u svetu enologije. Domaćini i osoblje vrlo dobro znaju da se industrija vinogradarstva svakodnevno menja – pojavljuju se nove sorte, tehnologije se napreduju, usvajaju se nove stilske tendencije i to je ono čime se rukovode u svojoj dinamičnoj i sadržajnoj ponudi koja broji čak 700 etiketa!

Kad vino prodiše dešava se magija

Sam naziv vinoteke u srcu najprestižnijeg beogradskog kvarta simbolično ukazuje na stručnost i suštinsko razumevanje vina, za koji je vinska publika u Srbiji definitivno zrela. Decanter ovde ima dvojako značenje. Prvo se odnosi na dekantiranje vina, proces u kojem se vina koja dugo odležavaju, neposredno pre degustacije, istaču u dekanter. U pitanju je staklena posuda sa uskim grlom i širokim dnom u kojoj vino, u kontaktu sa kiseonikom, razvija svoje najfinije arome. Drugo bi moglo da se poveže sa potvrdom kvaliteta, budući da najuticajnije vinsko nadmetanje koje se svake godine održava u Londonu nosi naziv Decanter World Wine Awards.

Autohtone sorte i svetski teroari

Znalački odabrane sorte srpskih regija ovde su zastupljene sa oko 40 odsto i predstavljaju bisere među domaćim etiketama (poput kabernea Zemna vinarije Matalj iz negotinske krajine ili prokupca Čukundeda Superiore vinarije Matijašević iz šumadijskog reona), dok ostatak čine ekskluzivna vina popularnog Novog sveta i tradicionalno značajnih vinskih zemalja Italije, Španije i Francuske. U svakom trenutku u ponudi je nešto izvanredno i autentično i to ne samo kada je reč o vinima. Naime, ovde možete pronaći i originalne poklone za istinske ljubitelje gastronomije jer su, pored prigodnih poklon pakovanja vina, u prodaji i rakije, burboni, svetska klasa konjaka i viskija, šampanjci, ekstra maslinova ulja i tradicionalni italijanski kolač nastao u saradnji modnog dvojca Dolce&Gabbana i čuvene sicilijanske poslastičarnice Fiasconaro.

Dan za nova iskustva

A ako ste željni vođenih degustacija i edukacija o tome kako da personalizujete svoje čulno vinsko iskustvo i usavršite kulturu ispijanja određenih sorti, vaš dan za posetu Decanteru je sreda, kada se ove teme obrađuju uz ekspertizu najboljih srpskih somelijera. Kompletan ugođaj upotpuniće vam selekcije vrhunskih italijanskih sireva i španskih pršuta, uz otmene čaše nemačkog brenda Zieher koje omogućavaju filigransko nijansiranje svih karakteristika vina.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI