Umetnost kolekcionarstva, 6 najskupljih slika na svetu

Tekst: Milena Veselinović

Granice između realnosti i imaginacije brišu se na platnu, dok umetnička dela postaju mostovi koji nas vode u svetove neistraženih emocija i misli.

Umetnost nije samo odraz kreativnosti i lepote – ona je i simbol statusa, investicija koja prelazi granice običnog vlasništva. Predstavljamo vam šest remek-dela koja su zabeležila rekordne cifre na tržištu umetnina, postavši simboli ne samo bogatstva i prestiža, već i večne potrage za lepotom koja nadilazi vekove.

Salvator Mundi – Leonardo da Vinči

Zarobljen u misteriji i kontroverzi, „Salvator Mundi“ Leonarda da Vinčija, u prevodu „Spasitelj sveta“, datira još iz oko 1500. godine i oslikava Isusa Hrista. On je ujedno i najskuplja slika ikada prodata. U početku se za nju verovalo da ju je naslikao neki Da Vinčijev učenik, pa je tako tokom aukcije u Nju Orelansu prodata za svega 1.175 dolara. Nakon toga, čuvena restauratorka kojoj je bilo povereno čišćenje slike, posumnjala je da je autor ipak čuveni umetnik. Većina eksperata danas se slaže da su sliku verovatno uradili Leonardovi asistenti, a da je on samo dodao izvesne detalje pri kraju. Remek-delo, koje je bilo ponovo otkriveno početkom 2000-ih, prodato je na aukciji za zapanjujućih 450,3 miliona dolara 2017. godine izvesnom biznismenu sa Bliskog Istoka. Slika je i danas predmet brojnih kontroverzi i debata, što dodaje dodatni sloj intrige ovom portretu.

The Card Players – Paul Cézanne

Serija „The Card Players“ autora Pola Sezana, jednog od najznačajnijih ličnosti evropskog slikarstva, obuhvata pet slika slikanih pred umetnikovu smrt, koje pripadaju postimpresionističkom stilu (na prelazu impresionizma i kubizma), od kojih je jedna prodata za neverovatnih 288 miliona dolara. Ove slike se nalaze u muzejima u Parizu, Njujorku i Filadelfiji. One nisu samo umetnički izuzetne, već su i retke i istorijski vredne. Postimpresionistički pristup Sezana i prikaz provansalskih seljaka zauzetih kartanjem fascinira ljubitelje umetnosti i kolekcionare, a 2011. godine prodata je kraljevskoj porodici države Katar.

Nafea Faa Ipoipo / Kada ćeš se udati? – Paul Gauguin

Francuski slikar španskog porekla, radnim danima poslovao je kao broker, da bi svoje slobodne trenutke provodio sa Sezanom i Pisaroom, usavršavajući svoju tehiniku. Nakon selidbe u Kopenhagen i borbe za opstanak, upoznavanja Van Goga, i otkrića da mu ne leži tradicionalno evropsko slikarstvo, otplovljava na Tahiti gde doživljava katarzu. Inspirisan njihovom kulturom, stvara seriju slika, od kojih je ’’Kada ćeš se udati?’’ svojevremeno u vlasništvu švajcarske kolekcionarske porodice, a potom pozajmljena muzeju u Bazelu, bila prodata za 210 miliona dolara. Čar ove slike leži u Gogenovom jedinstvenom stilu. Živopisne boje i egzotična tematika čine je privlačnom imovinom za zahtevne kolekcionare.

Interchange – Willem de Kooning

Holandsko-američki slikar, predstavnik apstraktnog eskpresionizma, sa svojim specifičnim pristupom izražavanju i drugačijim tehnikama, naslikao je 1955. godine sliku ’’Razmena“, ulje na platnu, koja je na privatnoj aukciji prodata za 300 miliona dolara. Ovo apstraktno ekspresionističko remek-delo odražava Kooningeov autentični stil, sa energičnim potezima četkice i dinamičnim preplitanjem boja i oblika. Vrednost ove slike leži u njenoj moćnoj apstrakciji, koja poziva na interpretaciju i emocionalni odjek kod posmatrača.

Number 17A – Jackson Pollock

Buntovni slikar, nepokolebljivog duha, jedan je od najznačajnijih predvodnika apstraktnog ekspresionizma. Ideju za posebnu tehniku ’’kapanja’’ kojom je slikao dobio je posmatrajući kako tokom oslikavanja murala kapljice boje padaju na pod stvarajući unikatne prizore. Počeo je tako što je na pod postavljao velika platna i po njima razlikvao pomešane boje i materijale poput peska i stakla, dok je za slikanje koristio celo svoje telo. 17A je haotična, a ipak kontrolisana kompozicija koja je dostigla cenu od neverovatnih 200 miliona dolara, naglašavajući fascinaciju koju apstraktna umetnost izaziva kod ljubitelja slikarstva ali i investitora.

Shot Sage Blue Marilyn – Andy Warhol

Jedan od najupečatljivijih trenutaka u svetu modernog kolekcionarstva bio je prodaja čuvene slike Andy Warhola za više od 195 miliona dolara. “Shot Sage Blue Marilyn“ naslikana 1964. godine savršeno ilustruje Warholovu majstoriju koja pripada  pop art stilu. Portret sa svojom hipnotišućom plavom pozadinom i naglašenim crvenim usnama, predstavlja vrhunac Warholovog talenta. Ovim delom postigao je nešto što malo umetnika može – transformisao je fotografiju, koja je sama po sebi bila proizvod masovne kulture, u nešto jedinstveno i trajno.  Za stvaranje je koristio tehniku sitoštampe, preuzimajući isečenu reklamnu fotografiju Marilyn Monroe iz filma „Niagara“. Ova slika dobila je svoje ime nakon neobičnog incidenta u kojem je performans umetnica Dorothy Podber posetila Warholov studio i ispalila metak u četiri slike, dodajući još jedan sloj kontroverze i intrige ovom već značajnom delu. Impozantna cifra koju je slika dostigla na aukciji potvrđuje Warholov status kao jednog od najuticajnijih umetnika 20. veka, čiji radovi nastavljaju da fasciniraju i provociraju.

Kolekcionarstvo nadilazi puku akumulaciju vrednih predmeta – ono je odraz duboke strasti prema lepoti, kulturi i istoriji koja se prenosi kroz generacije. Od Leonarda, preko Sezana, do Gogena i Poloka, ove slike ne samo da su postigle astronomske cifre na tržištu, već i svedoče o promenljivim preferencijama u svetu umetnosti. Predstavljaju vrhunac ljudske kreativnosti i inovativnosti, dok istovremeno služe kao ogledala društva i epoha iz kojih potiču. One su simbol večne želje za transcendencijom i smislom, potvrda bogatstva i statusa, ali i odavanje počasti ljudskom duhu koji neprestano teži ka izuzetnosti i povezivanju.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI