Umetnička avantura: Novi razlozi zbog kojih smo poželeli da posetimo Amsterdam, Beč i Pariz ove godine

Tekst: Maja Bunčič

Vreme je za putovanja kako na nove destinacije, tako i u magični svet umetnosti, koji će vam podariti novu dimenziju posmatranja poznatih metropola.

Pre no što odlučite da bukirate svoj prolećni beg od svakodnevice i izaberete neki od jedinstvenih evropskih gradova, neka vam aktuelna muzejska i galerijska ponuda olakša (ili oteža) odluku.

Neke od najznačajnjih izložbi u poslednjih nekoliko godina upravo se održavaju u nama bliskoj austrijskoj prestonici, ali i u uvek vrednom posete Parizu i nesvakidašnjem Amsterdamu.

U pitanju su gradovi poznati po svom umetničkom nasleđu, te ne čudi što baš ovde imate priliku da doživete jedinstveno iskustvo koje dolazi iz sveta umetnosti.

Beč

 „Žene na poslu – 150 godina ženskog paviljona na Svetskoj izložbi u Beču“

Muzeji u Beču potpuno su fokusirani na proslavu godišnjice Svetske izložbe 2023. Drugog maja u Muzeju tehnologije (TMW)  „Ženski paviljon“ otkrio je postavku od izuzetnog značaja, fokusiravši se na ženski svet rada i to prvi put na Svetskoj izložbi. Paviljon predstavlja profesionalna polja, nastala tokom brze industrijske revolucije koja se odvijala u 19. veku.

Georg Baselitz „Goli Majstori“ – Muzej istorije umetnosti

Fokusirajući se na razvoj nagog lika u evropskoj umetnosti, Muzej istorije umetnosti u Beču postavlja dela nemačkog umetnika u dijalog sa više od 40 poznatih dela, koje je Baselitz odabrao iz galerije muzeja. Dela umetnika poput Cranacha starijeg, Ticijana i Rubensa predstavljena su zajedno sa više od 75 Baselitzovih slika figuralnog sadržaja koje su okrenute naglavačke, otkrivajući tako značajnu povezanost umetnika sa starim majstorima. Jedinstvenu postavku moguće je bilo videti do 25. juna.

Pariz

„Chagall, Pariz-Njujork“ – L’Atelier des Lumières

U prožimajućem digitalnom izložbenom prostoru, 140 video i laserskih projektora oživljavaju statične slike kroz muziku i pokret. U sezonu 2023, sada već značajno poznat „Atelje svetlosti“, uplovio je u vizionarski um rusko-francuskog umetnika Marca Chagalla, na nov i uzbudljiv način. Ova višesenzorna instalacija reinterpretira njegove sanjarske, mistične i nadrealne vizije svirača, žonglera, zveri i klaunova uz zvuke klasične muzike, džeza i tradicionalne jevrejske instrumentalne melodije – klezmer. Autentični umetnički doživljaj možete iskusiti sve do do 7. januara 2024.

Mone / Dega – Muzej Orsay

Partnerstvo između Muzeja Orsay, Muzeja Orangerie i Metropoliten muzeja umetnosti u Njujorku,  rezultovalo je nesvakidašanjom postavkom slika Eduara Monea i Edgara Degaa. Dela velikih umetnika predstavljena su jedne pored drugog u onome što obećava da će biti jedna od spektakularnijih izložbi sezone. Posetiocima će biti omogućeno da uporede i uoče kontrasne stilove ova dva impresionistička diva 19. veka, koji su istovremeno bili najbolji prijatelji i rivali – te definisali moderno slikarstvo u Francuskoj. Izložbu je moguće videti do 23. jula

Amsterdam

Najveća izložba Vermerovih dela –  Rijksmuseum

Postoji samo 37 Vermerovih dela uopšte, a ova impozantna izložba je okupila više radova iz celog sveta no ikada pre! Iz SAD-a, iz Nemačke i iz mnogih drugih delova Evrope. Zbog velike potražnje Rijksmuseum produžio je radno vreme do večernjih časova, a karte su bile rasprodate unapred.

Dalì & Gaudi: The Endless Mystery –  Westergasfabriek

Bajka, halucinacija, san: rad Salvadora Dalija je spektakl koji ne smete propustiti. Ne samo na platnu, već možda još više na ovoj izložbi, Dalí: Beskrajna zagonetka. Potopite se u psihodelična dela jednog od najveličanstvenijih umetnika na svetu, dok slušate zvuke Pink Floyd-a.

Prepuštajte se fantastičnom svetu Dalija, ispunjenom hiperbolama i neobičnim stvorenjima. Trik je da se izgubite, da vidite, čujete i – pre svega – iskusite. Ova izložba ranije je prikazivana u Galeriji-Salvador Dalí u Figueresu, Muzeju Dalí u Floridi, Muzeju Reina Sofía u Madridu i Muzeju moderne umetnosti u Njujorku. Sada je vreme da Westergasfabriek u Amsterdamu bude domaćin sve do kraja godine, 31. decembra 2023.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI