This works – 10 antiejdžing sastojaka koji će transformisati vašu rutinu

Tekst: Milena Veselinović

U svetu lepote, borba protiv starenja je jedna neiscrpna tema. I mada se na njega može gledati kao na privilegiju, pojedine promene koje primećujemo da dolaze s godinama nisu uvek poželjne i ne prihvatamo ih sa radošću.

Međutim, određeni sastojci, prema tvrdnjama dermatologa sa višegodišnjim iskustvom, mogu biti delotvorni i napraviti pravu promenu koju ćemo želeti da vidimo.

Koje su to prvi znaci starenja koje primećujemo?

Protekom godina lice postepeno gubi tonus,  pojavljuju se pliće ili dublje bore, masno tkivo na obrazima se smanjuje, uočavaju se tamnije fleke, problemi sa dehidratacijom, a ćelije proizvode manje kolagena usled čega lice gubi elastičnost. Nema ničeg lošeg u tome što želimo da usporimo ovaj proces i minimiziramo izgled nesavršenosti.

U nastavku teksta otkrivamo vam deset revolucionarnih sastojaka u borbi protiv starenja koje možete potražiti u kozmetičkim preparatima. Iako ne postoji magični štapić koji će taj proces zaustaviti, ovi pomagači mogu poboljšati vaš izgled i na neki period odložiti pojavu prvih promena.

10 moćnih sastojaka koje bi trebalo da uvrstite u rutinu

  • Vitamin C: Kao potentan antioksidans, vitamin C štiti od slobodnih radikala i ima dejstva na neujednačen ten. On je sredstvo koje eliminiše tamne mrlje i umanjuje negativne uticaje okoline. Smanjuje proizvodnju melanina, a štiti od UV zraka, gradske prašine i zagađenja.
  • Hijaluronska kiselina: Jedan od osnovnih vidova prevencije starenja jeste blagovremeno hidriranje. Svima je potrebna dobra hidratacija! Čarobna hijaluronska kiselina se nalazi u ogromnoj većini krema koje koristimo za lice, privlači vodu u epidermis, čineći lice hidriranim i zdravim. Koristite kombinaciju seruma i krema kako biste zaključali vlagu.
  • Peptidi: Zbog svojih svojstava, postali su popularni u antiejdžing proizvodima i često se koriste u serumima i kremama. Ovi lanci aminokiselina pomažu u izgradnji i zaštiti kolagena i elastina čime smanjuju pojavu bora i produžavaju mladalački izgled, štite i obnavljaju ćelije i imaju anti—inflamatorna svojstva.
  • Resveratrol: Izvučen iz crvenog grožđa, borovnica, brusnica, goji bobica, nara i drugog voća, resveratrol nudi antioksidativnu zaštitu koja je na ceni. Istraživanja pokazuju da ima izvanredan sadržaj antioksidanasa, zbog čega redovna konzumacija može pomoći vašem telu da odoli oštećenjima prouzrokovanim slobodnim radikalima. Kada se koristi lokalno u dobro formulisanim proizvodima, resveratrol nudi snažne antiejdžing benefite.
  • Niacinamid: Poznat kao nikotinamid, ovo je oblik niacina (vitamin B3). U pitanju je veoma efikasan sastojak koji može posvetleti fleke, smanjiti vidljivost pora i podstaknuti proizvodnju kolagena. Uspešno stimuliše mikrocirkulaciju a rizik od iritacija je veoma nizak. Takođe ima i antioksidativna svojstva koja pomažu zaštitu od foto-starenja. Reguliše proizvodnju sebuma i obnavlja zaštitnu barijeru.
  • Alfa hidroksi kiseline: Glikolna i mlečna kiselina korisne su u smanjenju sitnih linija i bora, kao i ublažavanju znakova hiperpigmentacija. One su zadužene za eksfolijaciju koja uklanja površinski sloj izumrlih ćelija. Glikolna kiselina je naročito značajna jer ima najmanju molekularnu strukturu i može prodreti najdublje. Mlečna kiselina, s druge strane, ne može prodreti tako duboko, ali je nežnija i hidratantnija.
  • Ekstrakti algi: Otporni na ekstremne uslove, ovi ekstrakti jačaju imunološki sistem ćelija i poboljšavaju hidrataciju i elastičnost. Istraživači smatraju alge izvanrednim sredstvom hidratacije koje imaju umirujuće i jačajuće prednosti za kožu izloženu nepovoljnim uslovima spoljašnje sredine. U prirodi, morske alge su konstantno izložene ekstremnim uslovima, a upravo su njihova otpornost i sposobnost prilagođavanja poslužili istraživačima da pronađu način da u koži probude slične karakteristike. Kliničke studije pokazuju da upotreba ekstrakta morskih algi može poboljšati sve, od nivoa hidratacije do čvrstoće, snage i elastičnosti.
  • Koenzim Q10: Učestvuje u obnavljanju ćelija i usporava proces starenja, tako što pozitivno utiče na ćelijski metabolizam i snabdeva ih energijom dok olakšava izgradnju novih tkiva. Nažalost, kako starimo, količina upotrebljivog koenzima Q10 se smanjuje, a metabolizam ćelija usporava. Redovna primena preparata na bazi Q10 je izuzetno korisna, posebno za umornu i kožu bez tonusa.
  • Astaksantin: On je jedan od najmoćnijih članova porodice antioksidanasa karotenoida. Pruža snažnu zaštitu od lipidne peroksidacije i oksidativnog oštećenja koje izazivaju slobodni radikali. Može pomoći u smanjenju pojave bora i čini da vaše lice bude baršunasto mekano na dodir.
  • Retinol: Jedna od najpoznatijih komponenti koje odlažu starenje, izuzetne moći, cenjena od strane dermatologa i kozmetičara, retinol ubrzava obnavljanje ćelija i smanjuje pojavu bora. Predstavlja najčistiji oblik vitamina A. To je antioksidans koji stimuliše nastanak novog kolagena, aktivirajući ćelijski metabolizam radi bržeg obnavljanja. Vitamin A smanjuje tamne mrlje i neujednačenost tena, te poboljšava čvrstoću.

Ovi sastojci ne samo da imaju udela u usporavanju procesa starenja, već i vraćaju koži sjaj mladosti i čine da ona izgleda lepo i zdravo. Njihovim uključivanjem u vašu skincare rutinu, možete doći do značajnih rezultata. I dok se magični štapić za zaustavljanje vremena još uvek ne može pronaći, prava selekcija proizvoda za negu predstavlja optimističan pristup koji nam je svima potreban

Foto: Promo

POVEZANE VESTI